Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Odpalované těsto se hodí k přípravě žloutkových věnečků, které při pečení nabydou, uvnitř se vytvoří dutina a ta se vyplní krémem nebo šlehačkou. Nejčastější chybou při vytváření pečiva je to, že není nadýchané, ale ploché a tuhé.

Věnečky z odpalovaného těsta jsou snadné na přípravu, pokud si uvědomíme, že procházejí několika druhy kuchyňských úprav a každá z nich má svá úskalí. Víte, jaké chyby můžete u věnečků nejčastěji udělat?

Jaké jsou nejčastější chyby u těsta

Už při odpalování dbáme na to, aby v těstě nebyly žmolky:
  • Krátké i dlouhé odpalování hmoty má za následek nízké, tuhé těsto, které praská nebo nevyběhne
  • Šlehání vajec s horkou hmotou má za následek jejich sražení a těsto je na vyhození - proto musíme nechat hmotu vychladnout.
  • Vejce přidáváme postupně - každé z nich se musí s těstem dobře spojit, jinak budou v těstě žmolky a nepůjde s ním pracovat.

Chyby u vytváření a pečení věnečků

Plech vyložíme pečicím papírem - tvary se po upečení lehce odlepí:

  • Těsto stříkáme na plech do dvojitých kroužků, aby byly věnečky vysoké. V opačném případě se budou jen těžko rozřezávat na dvě poloviny.
  • Troubu nesmíme při pečení otevírat - pára, která unikne, má za následek spadnutí věnečků a výsledný tvar je plochý a gumový.
  • Věnečky prokrojíme ještě teplé, jinak zkřehnou a budou se lámat. Dobře upečená kolečka se dají rozloupnout jen prsty jako skořápky .

Abychom měli stejně velké věnečky, poprášíme papír moukou a skleničkou naznačíme kolečka. Na celý postup se můžete podívat v našem videoreceptu:

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky