Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pracny jsou klasickým suchým cukrovím, které milujeme od dětství. Už při pečení se nám sbíhají sliny, protože se kuchyní line sladká vůně ořechů, skořice a hřebíčku. Poradíme, jak se vyhnout chybám při jejich přípravě.

Pokud máte v plánu připravovat pouze klasické druhy cukroví, pracny rozhodně patří mezi ně. Byť je toto cukroví neplněné, můžete bez obav spojit dva kousky pomocí různých krémů - vznikne vám tak další typ vánočního cukroví na stůl.

Chyby v přípravě pracen

Nenechte se odradit, příprava tohoto cukroví je snadná, pokud dodržíte pár pravidel. Díky našim tipům se tak můžete vyhnout případnému nezdaru.

  1. Dbejte na kvalitu surovin potřebných k přípravě pracen. Pouze z těch kvalitních připravíte dokonalé cukroví s nezaměnitelnou, lahodnou chutí.
  2. Neexperimentujte s recepty - zvolte ten osvědčený. Díky správnému poměru surovin vznikne tak akorát mastné těsto, které půjde dobře vyklopit z formiček. Nezapomeňte nechat těsto odležet, aby se chutě jednotlivých surovin prolnuly.
  3. Nepřipravené formičky na pracny vás budou zbytečně zdržovat
  4. Formičky nepřeplňujte, naplňte je jen do 2/3 a v jejich středu tvořte důlky. Pečením totiž pracny ještě nabydou (a vy chcete zachovat jejich krásný tvar). 
  5. Nepovedené pracny mohou být důsledkem nesprávné teploty v troubě nebo jejím nepředehřátím - cukroví vždy vkládejte do trouby předem vyhřáté.
  6. Nejdou vám pracny vyklopit z formiček? Formičky před prvním pečením namastěte, bohatě vám k tomu postačí obal z másla. Také obalujte kousky těsta v mouce ještě před vmáčknutím do formiček - i to pomůže k vyklopení.
  7. Nezapomínejte, že pracny potřebují dostatek času k rozležení, proto je upečte s dostatečným předstihem. Zpravidla se pečou během 1. adventního týdne.

Upečené cukroví hned po vytažení z trouby otočte dnem vzhůru. Se správně vymazanou formičkou budou pracny samy vypadávat, případně postačí jemně s formičkami ťuknout o pracovní plochu. Jak upéct pracny, vám ukáže videorecept:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky