Pracny a chyby v jejich přípravě: Dbejte na kvalitu surovin i přípravu formiček
Pracny jsou klasickým suchým cukrovím, které milujeme od dětství. Už při pečení se nám sbíhají sliny, protože se kuchyní line sladká vůně ořechů, skořice a hřebíčku. Poradíme, jak se vyhnout chybám při jejich přípravě.
Pokud máte v plánu připravovat pouze klasické druhy cukroví, pracny rozhodně patří mezi ně. Byť je toto cukroví neplněné, můžete bez obav spojit dva kousky pomocí různých krémů - vznikne vám tak další typ vánočního cukroví na stůl.
Mohlo by vás zajímat
Chyby v přípravě pracen
Nenechte se odradit, příprava tohoto cukroví je snadná, pokud dodržíte pár pravidel. Díky našim tipům se tak můžete vyhnout případnému nezdaru.
- Dbejte na kvalitu surovin potřebných k přípravě pracen. Pouze z těch kvalitních připravíte dokonalé cukroví s nezaměnitelnou, lahodnou chutí.
- Neexperimentujte s recepty - zvolte ten osvědčený. Díky správnému poměru surovin vznikne tak akorát mastné těsto, které půjde dobře vyklopit z formiček. Nezapomeňte nechat těsto odležet, aby se chutě jednotlivých surovin prolnuly.
- Nepřipravené formičky na pracny vás budou zbytečně zdržovat.
- Formičky nepřeplňujte, naplňte je jen do 2/3 a v jejich středu tvořte důlky. Pečením totiž pracny ještě nabydou (a vy chcete zachovat jejich krásný tvar).
- Nepovedené pracny mohou být důsledkem nesprávné teploty v troubě nebo jejím nepředehřátím - cukroví vždy vkládejte do trouby předem vyhřáté.
- Nejdou vám pracny vyklopit z formiček? Formičky před prvním pečením namastěte, bohatě vám k tomu postačí obal z másla. Také obalujte kousky těsta v mouce ještě před vmáčknutím do formiček - i to pomůže k vyklopení.
- Nezapomínejte, že pracny potřebují dostatek času k rozležení, proto je upečte s dostatečným předstihem. Zpravidla se pečou během 1. adventního týdne.
Upečené cukroví hned po vytažení z trouby otočte dnem vzhůru. Se správně vymazanou formičkou budou pracny samy vypadávat, případně postačí jemně s formičkami ťuknout o pracovní plochu. Jak upéct pracny, vám ukáže videorecept:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře