Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zužitkovat zásobu červené řepy? Připravit z ní můžete celou řadu chutných jídel
Zdroj: pixabay,RitaE

Máte doma zásobu červené řepy a přemýšlíte, co s ní? Možností je mnoho, od polévek, salátů, pomazánek, přes hlavní chody až k moučníkům. Do všech těchto jídel lze červenou řepu přidat. Ať už dáme řepy méně nebo více, její barevnost je tak výrazná, že v pokrmu často převezme "hlavní roli". S výběrem zajímavých receptů vám poradí náš receptář.

Červená řepa je zdravá potravina, kterou můžete konzumovat jak syrovou, tak vařenou či pečenou. Dokonce z ní snadno připravíte i šťávu pomocí odšťavňovače. Kombinovat ji můžete např. se šťávou z jablek a mrkve. Vyberte si z našeho přehledu receptů s červenou řepou a zdravě si pochutnejte.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Červená řepa

Červená řepa je zelenina, která se těší čím dál větší oblibě. Někdy bývá řazena k superpotravinám. Její pigment brání kornatění tepen. Řepa má pozitivní vliv na činnost jater. Podporuje růst buněk a obnovuje jejich jádra. V kuchyni najde uplatnění syrová i vařená, a to především v salátech a pomazánkách. Najdeme ji též v boršči. Oblíbené jsou zeleninové nebo ovocné šťávy s přídavkem červené řepy.

Pomazánky z červené řepy

Pomazánka z červené řepy bude krásně vypadat nejen k obyčejné večeři, ale neváhejte ji ani namazat na chlebíčky pro návštěvu. Vedle ostatních pomazánek bude lákavá a kontrastní. Připravit ji můžete nejen z vařené, ale i ze syrové řepy. Přidáním mléčných výrobků zajistíte dobrou konzistenci a zjemníte chuť. Na závěr pomazánku dochuťte např. křenem, nasekanými ořechy či hořčicí.

Polévka z červené řepy

Z červené řepy se připravuje zejména tradiční polévka boršč, ale přidat ji můžete i do dalších zeleninových polévek, které stačí doplnit o čerstvý chléb. Získáme rychlý a odlehčený oběd se spoustou zeleniny, který nás zahřeje a příjemně zasytí.

Placky a karbanátky z červené řepy

Červenou řepu můžete přidat i do směsi na karbanátky či různé placky, které se pečou v troubě nebo smaží na pánvi. Karbanátky a placky jsou výborné s vařeným bramborem či bramborovou kaší. Mohou se stát i součástí domácích vegetariánských hamburgerů.

Pečená červená řepa

Červená řepa se dá různými způsoby péct či gratinovat. Neváhejte ji ani dát na gril spolu s masem a dalšími druhy zeleniny. Výborně se k ní hodí různé sýry a čerstvé bylinky. Tato lehká jídla se hodí jak k obědu, tak k večeři, či jako pohoštění pro návštěvu.

Salát z červené řepy

Řepa je vhodnou součástí chutných salátů, kterými doplňujeme hlavní chody během obědů, nebo je podáváme k večeři. Výtečně tyto saláty chutnají s čerstvě upečeným domácím chlebem, houskami či rohlíky.

Chuťovky z červené řepy

Z červené řepy připravíte dokonce i lákavé chuťovky pro návštěvu a k televizi. V troubě či v sušičce z tenkých plátků řepy vyzkoušejte např. zdravé zeleninové chipsy. Vyzkoušet je můžete také z mrkve či celeru. Řepu lze dokonce použít jako součást obložených mís a talířů.

Moučníky z červené řepy

Červená řepa je zajímavou součástí moučníků, kterým dodává nejen tmavě fialovou barvu, ale také vláčnou a nadýchanou konzistenci. Perfektně se hodí k čokoládě a připravit z ní můžete různé koláče, buchty, bábovky, dort nebo třeba vafle či palačinky.

Stále přemýšlíte, jak zužitkovat zbývající řepu? Podle následujícího video-receptu zvládnete velmi jednoduché jídlo: pečenou řepu s cibulí a bramborem.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky