Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na příchod chladných dní reaguje i naše tělo - máme chuť na hřejivé pokrmy, např. horké polévky či dušená a sytá jídla. Chilli con carne tento požadavek splňuje. Je to směs dušeného masa, luštěnin a zeleniny spolu s pikantním kořením.

Původní recept pochází z pomezí Texasu a Mexika. Hlavní surovinou bylo mleté jehněčí nebo hovězí maso a chilli papričky (název ve španělštině znamená chilli s masem). Napříč regiony se k němu časem přidávaly variace s předem vařenými fazolemi, rajčaty, cibulí, ale dokonce i verze bez masa (chilli sin carne). Jako každý dobrý recept má i tento spoustu variant. Tu oblíbenou vás naučíme. Pomohou vám konzervované fazole i loupaná rajčata v plechu, čímž si uspoříte čas i práci. Praví labužníci si však předem uvaří fazole do poloměkka a oloupou rajčata.

Jak uvařit chilli con carne

Nic složitého na něm není a jeho přípravu zvládne lecjaký začátečník.

  • Na 4–5 porcí potřebujete sádlo nebo olej, 1 velkou cibuli, 500 g mletého hovězího masa, 1 plechovku drcených rajčat, 1 plechovku červených nebo bílých fazolí, 1–2 chilli papričky (čerstvé nebo sušené drcené), špetku drceného koriandru (semínka), také špetičku mletého římského kmínu, špetku mleté skořice a 2 čtverečky kvalitní hořké čokolády. Někdo ještě přidává sterilovanou nebo mraženou kukuřici.
  • V kastrolu na tuku osmahněte nakrájenou cibuli do světle růžové barvy. Ke konci přihoďte chilli papričky, koriandr a římský kmín (koření se lépe rozvoní v horkém tuku).
  • Přidejte maso, prudce restujte a oddělujte, aby nevznikly velké hrudky. Pak osolte, zmírněte oheň a nechte zakryté asi 15 minut dusit ve vlastní šťávě.
  • Přilijte rajčata a duste ještě asi půl hodiny, podle potřeby podlijte trochou horké vody, aby se nepřerušil var.
  • Propláchněte fazole z plechovky (pokud nebyly sterilované v rajčatové šťávě) a přidejte je do kastrolu. V této fázi můžete přidat i kukuřici. Nechte prohřát.
  • Zbývá dochutit skořicí, případně solí a pepřem. V hotové směsi nechte rozpustit čokoládu, která spolu se skořicí dodá jídlu tu pravou exotickou chuť.
  • Chilli con carne (v Americe jen chili) podávejte s tortillovou plackou, polentou, rýží či pečivem. Můžete posypat oreganem nebo čerstvým koriandrem.

Variace na chilli con carne

Jako každý oblíbený recept má i chilli mnoho variací. Kromě hovězího jej můžete vyzkoušet i s vepřovým nebo drůbežím masem, případně s houbami. Variace bez masa obsahují nejen okořeněné fazole a zeleninu, ale využití v něm najdou také tofu nebo tempeh. Místo fazolí vyzkoušejte třeba cizrnu. Do směsi můžete přidat batáty, dýni či mrkev. Možností je mnoho a záleží na vašich zásobách potravin nebo chuti.

Pro zapálené kuchaře nabízíme videorecept na toto chutné jídlo:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky