Vypěstovat chilli papričky zvládnete i v květináči. Nabízíme malý přehled jejich využití
Chilli papričky nejsou na pěstování náročné, většinou se urodí i úplným začátečníkům. Použít je pak můžeme v pálivých pokrmech, dají se i zakonzervovat. A někoho možná překvapí jejich příznivé zdravotní účinky.
Významnou látkou se zdravotními benefity v chilli je kapsaicin, který podporuje metabolismus, rozšiřuje cévy a chrání je před nebezpečným zužováním, také pomáhá při artritidě a revmatismu, regulovat cholesterol a hladinu cukru v krvi. Vyhýbat by se chilli měli lidé trpící vředovými chorobami zažívacího traktu nebo s citlivým žaludkem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chilli papričky v kuchyni
Při zpracování chilli papriček použijeme jednorázové rukavice a obzvlášť pozorní musíme být, abychom se nedotkli sliznic a očí.
- Využití najdou ve všech pikantních, pálivých a chlapských pokrmech.
- Jedním z praktických způsobů uchování je sušení.
- Papričky můžeme zavařit samotné nebo jimi zostřit různé zavařované směsi.
- Výborná je pasta z papriček na způsob Harisy nebo Sambal oelek.
- I sladkou chilli omáčku známou z asijské kuchyně můžeme vyrobit domácí.
Komentáře