Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sekaná se připravuje z mletého masa a je jedno, jaký druh masa použijeme. Pečeme ji v troubě, tudíž na přípravu není moc náročná. Ale i přes to se můžeme dopustit několika chyb, které nám pokazí celý výsledek. Které to jsou?

Ideální sekaná je vypečená, s krásnou kůrčičkou bez praskliny a přitom uvnitř dokonale šťavnatá a kompaktní. Jak takové lahody docílit? To se dozvíte v našem článku, kde vám poradíme, jakých chyb se při pečení sekané můžete dopustit.

Chyby při přípravě sekané

Do sekané patří mleté maso, vajíčko, cibule, česnek, namočené pečivo, sůl a majoránka. Šišku můžeme při pečení zabalit do slaniny.

  • Špatná volba masa může způsobit, že se sekaná bude rozpadat a nebude držet hezky pohromadě. Nepatří sem totiž libové masíčko, ale naopak pěkně prorostlý kousek. Nelibové části masa se při pečení rozpustí a přispějí ke šťavnatosti.
  • Meleme cibuli společně s masem. Chyba, pokud to uděláme, cibule tlakem zhořkne a vaši sekanou už nic nezachrání. Cibuli i česnek zvlášť orestujeme na sádle a necháme vychladnout, než je vmícháme do masa.
  • Mlet maso jednou a co nejjemněji není dobrý nápad. Lepší je umlet již osolené maso nahrubo a to dokonce nadvakrát. Druhé mletí provádíme po smíchání s namočenou houskou.
  • Dlouhé míchání směsi není také dobré, protože pokud se nám směs moc zahřeje, oddělí se tuk od zbytku masa a výsledkem bude suchá a rozpadající se sekaná, která se bude topit v sádle.
  • Aby nám sekaná nepraskla, je dobré se směsí několikrát hodit z výšky zpět do misky. Zvýší se tím soudržnost masa.

Jak si připravit plněnou sekanou, která na řezu vypadá neodolatelně, to ukáže náš videorecept. Takovou sekanou vhodně doplní jak bramborová kaše, tak i vařené brambory.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky