Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chyby při přípravě cheesecaku: Vodní lázeň je nezbytná stejně jako zavřená trouba
Zdroj: Toprecepty

Cheesecake je žádanou pochoutkou, kterou si mohou dopřát i mnozí lidé s dietním omezením. Jedná se o koláč se sladkou náplní ze sýru, který často nahrazuje narozeninové dorty, je však důležité ho správně připravit.

Krémová náplň na sušenkovém základu oslní nejeden mlsný jazýček. Cheesecake můžeme podávat s ovocnými přelivy, ale také s čokoládovou polevou nebo jen pocukrovaný a ozdobený čerstvým ovocem a lístky máty či meduňky.

Časté chyby během přípravy cheesecaku

Vyvarujte se následujících chyb a oslňte rodinu i přátele dokonalým dezertem, který jim vyrazí dech. Jen pozor, jedná se o velmi návykovou delikatesu.

  1. Ingredience by měly mít pokojovou teplotu, tedy i sýr a smetana či tvaroh, které chcete do cheesecaku použít. V opačném případě se vám bude špatně pracovat s náplní, která bude hrudkovité konzistence a velmi nepoddajná.
  2. Troubu je důležité předehřát, abyste měli jistotu správného upečení.
  3. Bez vodní lázně není cheesecake - už jste to někdy slyšeli? Díky vodní lázni si zachová dokonale měkkou texturu. Bez ní vznikne "jen" tvarohový koláč.
  4. Cheesecake prasklý během pečení lze zakrýt  zdobením, přesto je lepší se tomuto jevu vyhnout. Prasknutí může být způsobeno přílišným množstvím vzduchových bublinek v důsledku přešlehaného krému - před pečením klepněte naplněnou formou o pracovní plochu, abyste se jich zbavili.
  5. Náhlá změna teplot způsobí prasknutí cheesecaku až po vyndání z trouby, proto ho nechte pozvolna vychladnout v pootevřené troubě (několik hodin).
  6. Řídká náplň, která ne a ne ztuhnout - v přípravě nepečených cheesecaků se taktéž chybuje. Chybný poměr surovin, nedostatečně vyšlehaný krém nebo příliš krátká doba v lednici, to vše může stát za stále tekutou náplní.
  7. Nedopečený cheesecake poznáte tak, že při zatřesení formou se stále celý chvěje - správně upečenému cheesecaku se chvěje pouze střed, okraje jsou pevné. Dopečte ho, v opačném případě by se vám během chladnutí propadl.
  8. Propadnutému cheesecaku předejdete tím, že potlačíte svou zvědavost a nebudete v průběhu pečení otevírat troubu.
  9. Zcela hnědý povrch značí přepečený cheesecake, který ztratil svou dokonalou konzistenci. Přesto se dá sníst, tak nesmutněte - příště se zajisté povede.

Cheesecake vychladlý na pokojovou teplotu vložte do lednice a nechte chladit nejlépe přes noc. Odměnou vám bude dokonalá chuť, které se nebudete moci nabažit. Připravíte si lahodný cheesecake s ovocem podle našeho videoreceptu?

Komentáře

Další tipy a triky