Chyby při přípravě cheesecaku: Vodní lázeň je nezbytná stejně jako zavřená trouba
Cheesecake je žádanou pochoutkou, kterou si mohou dopřát i mnozí lidé s dietním omezením. Jedná se o koláč se sladkou náplní ze sýru, který často nahrazuje narozeninové dorty, je však důležité ho správně připravit.
Krémová náplň na sušenkovém základu oslní nejeden mlsný jazýček. Cheesecake můžeme podávat s ovocnými přelivy, ale také s čokoládovou polevou nebo jen pocukrovaný a ozdobený čerstvým ovocem a lístky máty či meduňky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby během přípravy cheesecaku
Vyvarujte se následujících chyb a oslňte rodinu i přátele dokonalým dezertem, který jim vyrazí dech. Jen pozor, jedná se o velmi návykovou delikatesu.
- Ingredience by měly mít pokojovou teplotu, tedy i sýr a smetana či tvaroh, které chcete do cheesecaku použít. V opačném případě se vám bude špatně pracovat s náplní, která bude hrudkovité konzistence a velmi nepoddajná.
- Troubu je důležité předehřát, abyste měli jistotu správného upečení.
- Bez vodní lázně není cheesecake - už jste to někdy slyšeli? Díky vodní lázni si zachová dokonale měkkou texturu. Bez ní vznikne "jen" tvarohový koláč.
- Cheesecake prasklý během pečení lze zakrýt zdobením, přesto je lepší se tomuto jevu vyhnout. Prasknutí může být způsobeno přílišným množstvím vzduchových bublinek v důsledku přešlehaného krému - před pečením klepněte naplněnou formou o pracovní plochu, abyste se jich zbavili.
- Náhlá změna teplot způsobí prasknutí cheesecaku až po vyndání z trouby, proto ho nechte pozvolna vychladnout v pootevřené troubě (několik hodin).
- Řídká náplň, která ne a ne ztuhnout - v přípravě nepečených cheesecaků se taktéž chybuje. Chybný poměr surovin, nedostatečně vyšlehaný krém nebo příliš krátká doba v lednici, to vše může stát za stále tekutou náplní.
- Nedopečený cheesecake poznáte tak, že při zatřesení formou se stále celý chvěje - správně upečenému cheesecaku se chvěje pouze střed, okraje jsou pevné. Dopečte ho, v opačném případě by se vám během chladnutí propadl.
- Propadnutému cheesecaku předejdete tím, že potlačíte svou zvědavost a nebudete v průběhu pečení otevírat troubu.
- Zcela hnědý povrch značí přepečený cheesecake, který ztratil svou dokonalou konzistenci. Přesto se dá sníst, tak nesmutněte - příště se zajisté povede.
Cheesecake vychladlý na pokojovou teplotu vložte do lednice a nechte chladit nejlépe přes noc. Odměnou vám bude dokonalá chuť, které se nebudete moci nabažit. Připravíte si lahodný cheesecake s ovocem podle našeho videoreceptu?
Komentáře