9 chyb při přípravě čokoládové polevy: Nesmí se vařit a pozor na poměr surovin
Čokoládová poleva je snad tou nejoblíbenější ze všech. Připravit ji lze tak, aby nám v ústech lehce křupla, ale také způsobem, kdy bude na moučníku dokonale husté a jemné konzistence. Je však potřeba připravit ji bezchybně.
Čokoládová poleva má mnohá využití - dodá na chuti i vzhledu moučníkům a dortům, ale také například cukroví. Při její přípravě se však můžeme dopouštět chyb, které nám ani nemusí dojít, a my se pak trápíme nedokonalým výsledkem své snahy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby v přípravě čokoládové polevy
Připravte dokonalou čokoládovou polevu, s výčtem častých chyb budete vědět, čeho se vyvarovat a jak docílit kýženého výsledku.
- První chybou, které se lidé velmi často dopouští, je koupě nekvalitní čokolády. Z takového produktu ale dokonalost vykouzlit nelze. Vždy dbejte na kvalitu - čokoláda by měla mít alespoň 50% obsah kakaa.
- Rozpouštění čokolády mohou také provázet chyby. Čokoládu rozpouštějte postupně a nejlépe ve vodní lázni, aby se nesrazila. V mikrovlnce hrozí přehřátí.
- Do rozpouštějící se čokolády se nesmí dostat ani kapka vody - jinak se srazí.
- Sraženou čokoládovou polevu napravíte jejím opětovným rozehřátím a přidáním menšího množství oleje.
- Snažíte se o polevu, ale je stále plná hrudek? Zachovejte klid, dopřejte jí čas a míchejte. Postupně získá požadovanou strukturu.
- Během přípravy čokoládové polevy dbejte na to, aby se čokoláda nevařila. Musí se pouze zahřívat, v opačném případě se začne připalovat a zhořkne.
- Požadované konzistence čokoládové polevy docílíte jedině správným poměrem surovin - v případě ganache se používá čokoláda a smetana v poměru 1:1.
- Příliš hustou polevu lze naředit přidáním tuku nebo smetany - smetana nesmí být studená, aby se poleva nesrazila.
- Naopak řídkou čokoládovou polevu zachráníte přidáním další čokolády nebo kakaa. Poté ji nezapomeňte důkladně rozmíchat dohladka.
Komentáře