Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

9 chyb při přípravě čokoládové polevy: Nesmí se vařit a pozor na poměr surovin
Zdroj: Freepik, rawpixel.com

Čokoládová poleva je snad tou nejoblíbenější ze všech. Připravit ji lze tak, aby nám v ústech lehce křupla, ale také způsobem, kdy bude na moučníku dokonale husté a jemné konzistence. Je však potřeba připravit ji bezchybně.

Čokoládová poleva má mnohá využití - dodá na chuti i vzhledu moučníkům a dortům, ale také například cukroví. Při její přípravě se však můžeme dopouštět chyb, které nám ani nemusí dojít, a my se pak trápíme nedokonalým výsledkem své snahy.

Časté chyby v přípravě čokoládové polevy

Připravte dokonalou čokoládovou polevu, s výčtem častých chyb budete vědět, čeho se vyvarovat a jak docílit kýženého výsledku.

  1. První chybou, které se lidé velmi často dopouští, je koupě nekvalitní čokolády. Z takového produktu ale dokonalost vykouzlit nelze. Vždy dbejte na kvalitu - čokoláda by měla mít alespoň 50% obsah kakaa.
  2. Rozpouštění čokolády mohou také provázet chyby. Čokoládu rozpouštějte postupně a nejlépe ve vodní lázni, aby se nesrazila. V mikrovlnce hrozí přehřátí.
  3. Do rozpouštějící se čokolády se nesmí dostat ani kapka vody - jinak se srazí.
  4. Sraženou čokoládovou polevu napravíte jejím opětovným rozehřátím a přidáním menšího množství oleje.
  5. Snažíte se o polevu, ale je stále plná hrudek? Zachovejte klid, dopřejte jí čas a míchejte. Postupně získá požadovanou strukturu.
  6. Během přípravy čokoládové polevy dbejte na to, aby se čokoláda nevařila. Musí se pouze zahřívat, v opačném případě se začne připalovat a zhořkne.
  7. Požadované konzistence čokoládové polevy docílíte jedině správným poměrem surovin - v případě ganache se používá čokoláda a smetana v poměru 1:1.
  8. Příliš hustou polevu lze naředit přidáním tuku nebo smetany - smetana nesmí být studená, aby se poleva nesrazila.
  9. Naopak řídkou čokoládovou polevu zachráníte přidáním další čokolády nebo kakaa. Poté ji nezapomeňte důkladně rozmíchat dohladka.
Výbornou možností je také čokoládová poleva s nasekanými ořechy, která skryje jakékoliv nerovnosti na polévaném moučníku. Zatímco hebká a měkká poleva se skvěle krájí, moučníky s křupavou polevou krájejte nožem namočeným v horké vodě (a následně utřeným dosucha), abyste předešli nevzhlednému popraskání.
Připravte si čokoládovou polevu od cukrářky podle názorného videoreceptu:

Komentáře

Další tipy a triky