Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelenina je základním stavebním kamenem naší stravy. Její konzumace je však méně efektivní, pokud není správně připravená. Důležité je, aby se v ní zachovalo co nejvíce vitamínů. A jak předejít chybám během její přípravy?

Zelenina je plná vitamínů a minerálů, pokud je správně připravená. Nejen její tepelná úprava má však svá pravidla. Záleží také na dalších faktorech, které ovlivňují mimo jiné i její chuť. Nechybujte a dopřejte svému tělu to, co si právem zaslouží.

Chyby při přípravě zeleniny

Vyvarujte se nejčastějších chyb a využijte vitamínové bohatství zeleniny naplno:

  1. Pokud máte každý kousek zeleniny v pokrmu jinak tvrdý, pozor. Zeleninu je potřeba krájet vždy na stejně velké kousky, ať už se jedná o nudličky či kostičky, aby měly stejnou míru tepelné úpravy.
  2. Vaříte zeleninu ve vodě? Škoda, touto tepelnou úpravou se totiž ztrácí mnoho cenných látek, které se vyplaví do vody. Raději zvolte zdravější vaření v páře.
  3. Chcete-li si připravit restovanou zeleninu například jako přílohu, dbejte na teplotu i na množství použitého tuku. Zeleninu připravujte na mírném až středním plamenu a tuku použijte pouze nezbytné množství.
  4. Příliš mnoho soli nebo koření upozadí chuť samotné zeleniny, navíc se solí by se mělo obecně spíše šetřit. Pokud máte raději výrazné chutě, vsaďte na bylinky a jednodruhové koření - v kořenících směsích přemíra soli tvoří jejich základ.
  5. Věděli jste, že předem nakrájená zelenina ztrácí živiny a cenné látky? Nekrájejte ji tedy zbytečně dlouho před použitím a také se vyhněte kupování "předkrájené" zeleniny či připravených zeleninových salátů ze supermarketů.
Připravíte si s námi podzimní pečenou zeleninu? Její příprava je velmi snadná a navíc vám s ní pomůže náš videorecept. Můžete si na ní pochutnat jen tak nebo ji doplnit přírodními plátky masa - budete mít o chutný pokrm vystaráno.

Komentáře

Další tipy a triky