Chyby při přípravě zeleniny: Při správném postupu nepřijde o výživové hodnoty
Zelenina je základním stavebním kamenem naší stravy. Její konzumace je však méně efektivní, pokud není správně připravená. Důležité je, aby se v ní zachovalo co nejvíce vitamínů. A jak předejít chybám během její přípravy?
Zelenina je plná vitamínů a minerálů, pokud je správně připravená. Nejen její tepelná úprava má však svá pravidla. Záleží také na dalších faktorech, které ovlivňují mimo jiné i její chuť. Nechybujte a dopřejte svému tělu to, co si právem zaslouží.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě zeleniny
Vyvarujte se nejčastějších chyb a využijte vitamínové bohatství zeleniny naplno:
- Pokud máte každý kousek zeleniny v pokrmu jinak tvrdý, pozor. Zeleninu je potřeba krájet vždy na stejně velké kousky, ať už se jedná o nudličky či kostičky, aby měly stejnou míru tepelné úpravy.
- Vaříte zeleninu ve vodě? Škoda, touto tepelnou úpravou se totiž ztrácí mnoho cenných látek, které se vyplaví do vody. Raději zvolte zdravější vaření v páře.
- Chcete-li si připravit restovanou zeleninu například jako přílohu, dbejte na teplotu i na množství použitého tuku. Zeleninu připravujte na mírném až středním plamenu a tuku použijte pouze nezbytné množství.
- Příliš mnoho soli nebo koření upozadí chuť samotné zeleniny, navíc se solí by se mělo obecně spíše šetřit. Pokud máte raději výrazné chutě, vsaďte na bylinky a jednodruhové koření - v kořenících směsích přemíra soli tvoří jejich základ.
- Věděli jste, že předem nakrájená zelenina ztrácí živiny a cenné látky? Nekrájejte ji tedy zbytečně dlouho před použitím a také se vyhněte kupování "předkrájené" zeleniny či připravených zeleninových salátů ze supermarketů.
Připravíte si s námi podzimní pečenou zeleninu? Její příprava je velmi snadná a navíc vám s ní pomůže náš videorecept. Můžete si na ní pochutnat jen tak nebo ji doplnit přírodními plátky masa - budete mít o chutný pokrm vystaráno.
Komentáře