Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chyby při rozmrazování masa: Zapomeňte na teplou vodu i rozmrazování na lince
Zdroj: Freepik

Mít neustále po ruce mražené maso je k nezaplacení. Stačí se večer rozhodnout a druhý den můžete připravit chutný oběd. Rozmrazování masa má však daná pravidla a je nutné je dodržet, abyste neohrozili své zdraví.

Maso je velmi citlivé na rychlost rozmrazování, proto buďte během tohoto procesu obezřetní. Nesprávně rozmražené maso vám může přivodit zdravotní obtíže. S následujícím výčtem chyb budete přesně vědět, jak se jim včas vyhnout.

Chyby při rozmrazování masa

Vyvarujte se následujících chyb a pochutnejte si na mase, na kterém nebude znát jeho předchozí uchovávání v mrazáku:

  1. Maso se během rozmrazování nesmí "koupat" v tekutině, která z něj uniká - mohou se v ní tvořit nežádoucí bakterie. Proto maso rozmrazujte na mřížce.
  2. Rozmrazované maso musí být zakryté, aby nepřejímalo okolní pachy.
  3. Zapomeňte na rozmrazování na pracovní ploše, maso se rozmrazuje zásadně v lednici - díky postupnému oteplení ztratí jen minimum svých vlastností.
  4. Rozmražené maso nezpracovávejte ihned po vytažení z lednice. Nechte ho alespoň 30 minut "odpočinout" při pokojové teplotě.
  5. Plánování pokrmů ze zmraženého masa není novinkou. Pro chutný a šťavnatý výsledek je nutné předem plánovat a maso nechat postupně rozmrzat.
  6. Nedostatečné rozmražené maso zůstane uvnitř syrové, zatímco na povrchu se bude připalovat. Proto ho vytáhněte z mrazáku již večer před zpracováním.
  7. Rozmrazování za pomoci teplé vody znehodnotí všechno maso. Pokud spěcháte, rozmrazujte maso v míse se studenou vodou. Pečlivě ho však uzavřete do sáčku.
  8. Mikrovlnná trouba je dobrý sluha, ale rozhodně ne pán. Pokud jste se rozhodli maso rozmrazit v mikrovlnce, je nutné nastavit program rozmrazování, v opačném případě vám zbydou jen oči pro pláč nad masem v odpadkovém koši.
  9. Rozmražené maso nikdy znovu nezamrazujte kvůli výskytu nežádoucích bakterií. Také nezapomínejte maso skladovat v mrazáku jen po nezbytně nutnou dobu, po kterou si zachová všechny své vlastnosti a strukturu.

Nejšetrnější metodou rozmrazování masa je ta časově nejnáročnější - čím pomaleji se rozmrazuje, tím více v něm zůstane tekutin. A právě díky tomu si zachová dokonalou šťavnatost. Připravíte si zapečené šťavnaté kuřecí maso podle videa?

Komentáře

Další tipy a triky