Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Konzumace mléčných výrobků je běžná pro obvyklý jídelníček mnoha z nás. Jejich správné skladování je pak zásadní nejen v ohledu trvanlivosti, špatným uskladněním se také snižuje kvalita těchto produktů.

Mléčné výrobky nechybí téměř v žádné lednici. Jogurty, sýry, máslo, smetany, to vše jsou hojně používané ingredience. Někdy však nastane chvíle, kdy zjistíme, že mléčný výrobek není dobrý. Zpravidla je to důsledkem jeho špatného skladování.

Chyby při skladování mléčných výrobků

Snažte se předejít zbytečným chybám, abyste kromě dalšího zamezili plýtvání:

  1. Po nákupu vkládejte do lednice jako první ty mléčné výrobky, které mají delší dobu trvanlivosti. Předejdete tomu, že byste na ně zapomněli a pak je zbytečně vyhazovali. Starší mléčné výrobky přesuňte dopředu, aby byly vidět.
  2. Vzhledem k citlivosti mléčných výrobků na výkyvy teplot, je nutné skladovat je v policích, nikoliv ve dvířkách lednice, kde se teplota neustále mění.
  3. Důležitá je také stálá teplota skladování. Nejlepší jsou horní a střední police v lednici, kde se teplota drží mezi 4–8 °C. Vyšší teplota způsobuje kazivost.
  4. Tyto výrobky ve velké míře přejímají pachy, proto je neskladujte v otevřených dózách. Pokud je celé nespotřebujete najednou, uzavřete je víčkem. Nejvíce přejímají pachy masa, cibule či velmi aromatických sýrů a hotových pokrmů.
  5. Pozor je potřeba dávat na již otevřené mléčné výrobky. Ty spotřebujte co nejdříve po otevření, nejlépe do 2 dnů, abyste si nepřivodili zažívací potíže.
  6. Jakmile v lednici objevíte prošlý jogurt s vypouklým víčkem, vyhoďte ho. Není již poživatelný a po otevření by vás nejspíše zarazil neskutečný zápach.
  7. Trvanlivé mléko je výjimkou v tom, že před otevřením ho lze skladovat při pokojové teplotě. Ihned po otevření je ale nutno ho uložit do lednice.

Věděli jste všechny výše uvedené informace a dodržujete principy správného uskladnění mléčných výrobků? Pozor dávejte i při skladování čokolády - ta do lednice nepatří, protože náhlými změnami teplot se na ní tvoří nežádoucí a nehezký šedý povlak.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky