Chyby při vaření těstovin: Pozor na dobu vaření, ale také na množství vody a soli
Těstoviny jsou skvělou přílohou pro své bohaté možnosti využití - můžete je použít k omáčce, připravit z nich salát nebo je jednoduše zapéct. Ať se rozhodnete pro jakoukoliv úpravu, nejdůležitější je jejich správné uvaření, při čemž nás mohou zaskočit některé zdánlivě malé a nepodstatné chyby.
Jak moc máte v oblibě těstoviny? Pokud jste si odpověděli, že je máte rádi opravdu moc a jsou nedílnou součástí vašeho jídelníčku, určitě je umíte bezchybně uvařit. Nebo ne? Podívejte se s námi na časté (a často zbytečné) chyby při vaření těstovin.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
5 častých chyb při vaření těstovin
Nemějte obavy z toho, že by vás pro správnou přípravu těstovin čekaly náročné změny. Uvařit těstoviny je velmi snadné, stačí se vyvarovat některých chyb:
- Kombinace malého hrnce a tím pádem i nedostatečného množství vody jsou dvěma zásadními chybami. Ideální poměr je 100 gramů těstovin na 1 litr vody.
- Vodu nesolte předem, ale až během jejího varu, a to v poměru 10 gramů soli na 1 litr vody. Po přidání soli počkejte na opětovný var vody, až poté vsypte těstoviny - ty si však předem odměřte, abyste to nepřehnali s jejich množstvím.
- Další chybou je bezmezná víra v obal těstovin. Informace o době vaření těstovin jsou orientační, proto ochutnávejte a těstoviny uvařte al dente.
- Zapomeňte na mírný var, těstoviny je potřeba vařit naplno - díky pohybu ve vroucí vodě se k sobě nebudou lepit a uvaří se kompletně celé.
- Do vody nepatří přidaný olej - často je mylně udáváno, že díky němu se těstoviny neslepí. Není tomu tak, předejít tomu můžete jedině jejich mícháním.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nezapomeňte, že těstoviny se po uvaření a scezení neproplachují. Aby se neslepily, můžete do nich přimíchat trochu oleje, nejlepší je však jejich okamžité servírování. Také k nim můžete rovnou přimíchat více či méně chuťově výraznou masovou směs, vznikne vám tak rychle připravené a přitom lahodné kolínkoto. Vyzkoušíte?
Komentáře