Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chyby při výběru tuků na smažení: Nepodceňujte bod zakouření ani typ tuku
Zdroj: Freepik, chandlervid85

Smažíte na jakémkoliv tuku, který vám zrovna přijde pod ruku? Pak děláte velkou chybu, za kterou můžete zaplatit mimo jiné chutí pokrmu. Přinášíme vám výčet nejčastějších chyb při výběru tuku ke smažení.

Mnozí z nás žijí v domnění, že je vlastně jedno, jaký tuk použijeme ke smažení, opak je ale pravdou. Zásadní je bod zakouření, což je teplota, kdy se začne přepalovat. S našimi tipy se naučíte pečlivě vybírat tuk, na kterém budete připravovat svá jídla.

Chyby při výběru tuků na smažení

Předejděte následujícím chybám a smažte o fous zdravěji:

  1. Nezajímá vás bod zakouření? Chyba, je to rozhodující informace. Vzhledem k vysokému bodu jsou ke smažení vhodné řepkové, kokosové či sezamové oleje.
  2. Pokud ke smažení používáte máslo, buďte na pozoru. Vhodné k této tepelné úpravě je přepuštěné máslo (ghí) nebo sádlo, máslo však nikoliv. Ghí je zbaveno vody a bílkovin, proto má vyšší bod zakouření.
  3. Nedbáte na rozdělení olejů - rafinované jsou přefiltrované od nečistot, které se při vyšších teplotách rozkládají a připalují, tudíž vhodnější ke smažení proti olejům nerafinovaným. Samozřejmě jsou tím ale ochuzeny o výživové hodnoty.
  4. Zastudena lisovaný olej do teplé kuchyně nepatří. Tyto oleje jsou vhodné do kuchyně studené, tedy k finálnímu dochucování pokrmů.

Mějte na paměti, že jakmile se olej začne přepalovat, je nutné ho vyměnit, abyste předešli zdravotním problémům. Připravte si spolu s námi smažený patizon podle názorného videoreceptu, který vás přípravou provede krok za krokem:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více