Čím a kdy potírat chléb, aby byl lesklý? Na výběr je mnoho variant, od vody až po med
Mnoho z nás si peče vlastní chléb. Ať už z důvodu soběstačnosti nebo proto, že doma si jeho složení určujeme my sami. Každý pak má ten svůj, mnohdy i léty osvědčený recept. Receptů i postupů je opravdu nespočet.
Právě díky různorodosti přípravy chleba se liší i přístup k potírání, jehož cílem je krásně lesklý chléb. Potírat před, během nebo po pečení? A čím? Každý praktikuje vlastní postup. Potírat chleby můžete mašlovačkou nebo štětcem určeným pro styk s potravinami, ale také lze použít rozprašovač.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy a čím potírat chléb pro lesklou kůrku
Chléb můžeme potřít již před pečením - vodou, pivem, rozšlehaným žloutkem nebo celým vejcem, případně olejem.
- Zlatavě lesklou kůrku získáte potřením chleba rozšlehaným žloutkem nebo celým vejcem ještě před pečením.
- Lesklé kůrky docílíte i potřením chleba mlékem (nebo mlékem naředěným vodou), taktéž před pečením.
- Během pečení lze potírat vodou. Samotnou, slanou nebo s trochou octa. Oddálíte tím tvrdnutí kůrky, ale na druhou stranu ochladíte troubu, což není žádoucí. Stačí chléb potřít před pečením.
- Mnozí potírají chléb vodou až po jeho upečení, ihned po vytažení z trouby. Dojde tak ke změkčení kůrky a zvýraznění její chuti.
- Již upečený, horký chléb lze potřít také medem rozmíchaným ve vodě. Kůrka bude lesklá a nasládlá, ale také lepkavá.
- Olejem lze chléb potřít před i po pečení, škrobem rozmíchaným ve vodě pak před samotným pečením.
Výše uvedené rady doporučujeme praktikovat spíše u chlebů z droždí. Kvasovým chlebům bohatě stačí zapařit troubu hrnkem horké vody vylitým na plech na dně trouby. V případě pečení v pekáči po vložení chleba do rozpáleného pekáče přidejte dvě kostky ledu a rychle uzavřete poklopem. Díky vzniklé páře tak docílíte krásně lesklé kůrky. Zkuste si upéct snadný kmínový chléb podle videoreceptu:
Komentáře