Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čím nahradit formu na dort nebo suroviny na pečení? Máme pro vás tipy, jak si poradit
Zdroj: Pixabay - congerdesign

Nemáte dortovou formu ani ráfek a nemůžete si je rychle koupit ani vypůjčit? Máte málo mouky? Zdeformoval se korpus? Zkusíme spolu najít možnosti, jak si poradit. Improvizace je totiž nejlepší způsob, jak dosáhnout dobrého výsledku i v případě, že si právě nevíme rady.

Dort můžeme upéct i bez dortové formy - formy jsou totiž všude kolem nás. Ani mouku nemusíme použít právě pšeničnou, protože jsou varianty, které nám třeba vyhovují lépe. Vejce sice nahradit nemůžeme, ale vaječné bílky zbylé v lednici jsou výbornou surovinou pro další využití při sladkém pečení.

Čím nahradit formu na dort

Máme pro vás několik tipů:

  • Použijte kastrol, hrnec nebo pekáč s kovovými uchy a rovným dnem.
  • Nerezová miska vytvoří půlkulatý dort, čímž vyrobíte originální tvar dezertu (míč).
  • Pokud vám zbyly alobalové pekáčky po grilování, máte tím postaráno o improvizovaný plech.
  • Korpus upečený na plechu můžete nařezat ostrým nožem na jakékoli tvary - pro kulatý dort stačí okrájet těsto po obvodu talířku.
  • Pečicí papír nemusíte kupovat. Formu nebo plech na pečení lze vymazat máslem a vysypat hrubou moukou nebo strouhankou.

Jednoduchý způsob, jak vyložit dort papírem, vidíte v naší ukázce:

Jak nahradit chybějící suroviny

Někdy se stane, že zapomenete něco koupit nebo chcete upéct zdravější dort.

  • Polohrubá mouka není při pečení dortu pravidlem - spousta cukrářů dává přednost hladké mouce kvůli jemnosti korpusu. Nahradí ji také mouka špaldová, bezlepková, kokosová, rýžová, kvalitní kakao, mleté ořechy nebo mák.
  • Slepičí vejce jsou základní součástí těsta na dort, ale máte jich doma dost? Pokud vám v lednici zbyly bílky, můžete připravit dort Pavlova, se kterým sklidíte obrovský úspěch.
  • Bílý cukr je nedílnou částí našlehané žloutkové pěny. Pokud se cukru vyhýbáte nebo chcete upéct zdravý dort, můžete použít přírodní sladidla vhodná na pečení. Pozor - tato sladidla se nehodí do dortu Pavlova.
  • Prášek do pečiva použijte v případě, chcete-li, aby byl dort vyšší a nadýchanější. Jestliže ho doma nemáte, vyrobte si svůj vlastní.

Pokud se korpus připaluje na povrchu - položte na něj kus alobalu nebo pečicího papíru. Pokud je povrch příliš tmavý, odřízněte po vychladnutí tuto část ostrým nožem a vyhoďte ji. Vyboulený dort není na závadu - srovnejte povrch seříznutím a  odříznutý kousek rozdrobte. Drobečky můžete nasypat na krémem potřené okraje dortu. Podobným způsobem postupujte i v případě, že se korpus uprostřed propadl

Víte, jak správně prokrojit dort, aby byly pláty stejně silné? Poradí vám naše video:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky