Čím nahradit máslo ve sladkém pečení? Rady a tipy pro využití jiných tuků
Moučník s máslem má specifickou chuť, kterou lze jen těžko nahradit. Nicméně je pár surovin, které to dokážou - jsou to buď jiné druhy tuků nebo ingredience, které obsahují vhodný tuk v nějaké podobě.
Máslo je pro cukráře a pekaře nenahraditelnou surovinou - díky máslu je těsto vláčné, jemné a chutné. Pokud máslo zapomeneme koupit nebo ho z nějakého důvodu nemůžeme konzumovat, musíme ho nahradit něčím jiným.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jakými tuky nahradit máslo ve sladkém pečení
Vybíráme živočišné i rostlinné tuky s neutrální chutí:
- Přepuštěné máslo nebo ztužený tuk jsou produkty tepelné úpravy tuku. Hodí se pro přípravu sladkostí, jako jsou sušenky, cukroví, zákusky.
- Rostlinné tuky chutnají těm, kteří jsou na ně zvyklí a často je konzumují. Tuky na pečení (Hera, Rama) jsou nejpoužívanější náhražkou másla.
- Vepřové nesolené sádlo se používá při pečení cukroví hlavně v receptech našich babiček - vanilkové rohlíčky jsou nepřekonatelné.
- Rostlinné oleje (řepkový, kokosový, avokádový apod) jsou častou náhražkou másla, protože se traduje, že jsou zdravé a nezatěžují organismus.
Jaké ingredience nahradí máslo ve sladkém pečení
Kromě tuků můžeme použít takové suroviny, které tuk obsahují nebo ho nahradí:
- Rozmačkaný banán nebo nastrouhaná jablka zajistí těstu potřebnou vláčnost a mnohdy i sladkost a příjemnou chuť.
- Mletý mák a nastrouhané či mleté ořechy obsahují tolik tuku, že s přehledem v těstě nahradí máslo.
- Řecký jogurt, který má 10 % tuku nebo tučný tvaroh přidáváme do těsta, které pak získá správnou strukturu a vláčnost.
- Rozmixované fazole jsou univerzální složkou těsta, zajistí mu kyprost, vláčnost a chuť. Využíváme je hlavně v kombinaci s kakaem.
Olejovou bábovku jako od babičky si můžete připravit podle našeho videa a zaručujeme se vám za to, že vůbec nepoznáte, že v ní není máslo:
Komentáře