Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nahradit smetanu? Zvládnete to i bez ní. Prozradíme vám několik možností

Potřebujete zjemnit omáčku smetanou, ale zapomněli jste ji koupit? Nebo připravujete oblíbený zeleninový salát - a chybí smetana zakysaná, která by suroviny spojila? Téměř všude si můžeme pomoci tak, abychom pro smetanu nemuseli do obchodu a chystaný pokrm měl přesto "smetanovou" chuť.

Čím můžeme smetanu nahradit?

Sladká smetana

Smetanu nahradíme mlékem, do kterého přidáme kousek másla (nebo oleje). Mléko dostane smetanovou konzistenci - smícháme 200 ml mléka s 50-80 ml rozpuštěného másla. Pokud chybí doma i máslo, dá se v nejhorším případě nahradit i olejem.

Touto "smetanou" můžeme zjemnit třeba omáčku nebo polévku.

 

Šlehačka

Nahradit lze i smetanu ke šlehání, i když to je už vlastně samostatný recept. Na výrobu této náhrady šehačky si připravíme 1 litr oslazeného mléka a 125 g másla. Mléko zahřejme, přidáme máslo a necháme rozpustit. Směs pak mixérem (i ponorným) důkladně umixujeme a uložíme na 10-12 hodin do lednice. Z vychlazené směsi pak klasickým způsobem ušleháme šlehačku.

Je-li potřeba použít šlehačku jako náplň moučníku, můžete vyzkoušet tento "šlehačkový" krém - světlý i pařížský:

Smetanu či šlehačku v pomazánkách nebo salátech můžeme nahradit jogurtem nebo sýry typu Lučina a žervé.

Zakysaná smetana

Chybí doma zakysaná smetana? Můžeme si pomoci mlékem, bílým jogurtem a citronovou šťávou. V robotu vyšleheháme 1/3 menšího hrnečku mléka s jedním hrnečkem jogurtu nebo tvarohu a 2 lžičkami citronové šťávy.

Nebo můžeme místo zakysané smetany použít jen kvalitní bílý jogurt. Výborně chutná třeba v salátech.

Zakysaná smetana je velmi oblíbenou surovinou k přípravě dipu k masu nebo bramborám - také zde můžeme bez obav sáhnout po klasickém, kvalitním bílém jogurtu.

Rady na závěr

Připravujete omáčku, kam na závěr patří zakysaná smetana? Přidejte místo ní do omáčky trochu mléka, kousek másla a zcela v závěru pár kapek citronové šťávy. Omáčka bude jemná, se specifickou chutí po zakysané smetaně.

Pokud používáte zakysanou smetanu nikoli na zjemnění, ale pouze na finální dozdobení omáčky, nahraďte smetanu lžící kvalitního bílého jogurtu (bude o něco méně energetický a zároveň dodá připravovanému pokrmu příjemně nakyslou chuť).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky