Kdy a čím potírat záviny? Poradíme vám, jak docílit dokonalých moučníků
Závin připravujeme z rozváleného těsta, které naplníme sladkou nebo slanou náplní a zavineme tak, aby náplň zůstala uvnitř. Těsto může být listové, tažené, kynuté i křehké. Každé má své specifické vlastnosti, pro které je oblíbené.
Připravený závin položte na plech vyložený papírem na pečení. Listové a křehké těsto přes náplň jen překlopte a uzavřete okraje, protože zatočením těchto těst dovnitř by ztratily svou nejdůležitější vlastnost - křehké těsto by pozbylo křehkost a listové by nelistovalo.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy a čím potírat záviny
Nejjednodušší je odpověď na otázku kdy - závin potřete vždy před vložením do trouby. Potírat můžete tukem, vejcem nebo tekutinou.
- Záviny z tučných těst, jako křehké nebo listové, už nepotírejte tukem, lepší je rozšlehané vejce nebo voda, případně mléko.
- Kynuté a tažené těsto můžete potřít mlékem nebo vodou, rozpuštěným tukem nebo rozšlehaným vejcem. Výběr je jen a pouze na vás.
Začátečníkům by mohl poradit videorecept s ukázkou, jak správně balit závin z listového těsta.
Komentáře