Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Závin připravujeme z rozváleného těsta, které naplníme sladkou nebo slanou náplní a zavineme tak, aby náplň zůstala uvnitř. Těsto může být listové, tažené, kynuté i křehké. Každé má své specifické vlastnosti, pro které je oblíbené.

Připravený závin položte na plech vyložený papírem na pečení. Listové a křehké těsto přes náplň jen překlopte a uzavřete okraje, protože zatočením těchto těst dovnitř by ztratily svou nejdůležitější vlastnost - křehké těsto by pozbylo křehkost a listové by nelistovalo.

Kdy a čím potírat záviny

Nejjednodušší je odpověď na otázku kdy - závin potřete vždy před vložením do trouby. Potírat můžete tukem, vejcem nebo tekutinou.

Začátečníkům by mohl poradit videorecept s ukázkou, jak správně balit závin z listového těsta.

Komentáře