Čím vylepšit těsto na mazanec? Jde to sladkými pochutinami, ale i zeleninou
Mazanec se řadí mezi symboly Velikonoc. Tradičně by se měl péct na Bílou sobotu, konzumovat pak v neděli. Dříve se totiž mazanec nosil na nedělní mši do kostela na svaté pomazání - proto tomuto sladkému pečivu říkáme mazanec.
Dnes se setkáváme s tím, že se mazanec peče různě v průběhu velikonočních svátků, ale často i kdykoliv jindy během roku. Abyste si mohli mazanec připravit pokaždé trochu jinak, přinášíme vám několik tipů, jak těsto vylepšit sladkými pochutinami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím vylepšit těsto na mazanec
Jen tak samotný mazanec potřený máslem je chutnou snídaní i sladkou tečkou za nedělním obědem. Když ale do těsta přidáte něco dobrého, budete si pochutnávat ještě více.
- Klasikou je do těsta přidat hrozinky. V mazanci ale bude výtečně chutnat i jiné sušené ovoce, jako jsou například brusinky, meruňky či fíky.
- Sáhnout můžete i po ovoci kandovaném. Zvolíte-li různé druhy, po rozkrojení bude hrát mazanec všemi barvami.
- Nemusíte se bát přidat do mazance ovoce kompotované. Ideální jsou višně, které je ale potřeba před přimícháním nechat řádně okapat a obalit v hladké mouce.
- Svěží nádech kynutému pečivu dodá kandovaná citrusová kůra. Skvěle bude chutnat jak citrónová, tak pomerančová.
- Nejen nahoru na mazanec, ale i do něj můžete přisypat oříšky, a to jak mleté, tak i posekané na menší kousky - nebo přímo mandlové lupínky.
- Skuteční milovníci sladkého si do mazance můžou přimíchat kousky čokolády nebo lentilky. Fantazii se v tomto ohledu meze nekladou.
- Pro lehce jinou chuť mazance lze do těsta přidat mák, instantní kávu, strouhaný kokos, ale i strouhanou mrkev.
- Aby bylo ráno opravdu rozjasněné a veselé, nasypte do mazancového těsta pestrobarevné cukrářské zdobení.
- Barevných mazanců také dosáhnete za použití různých přírodních barviv. K ruce přijde zejména prášek ze sušeného špenátu nebo červené řepy.
- Úplně jinak bude mazanec chutnat, naplníte-li ho. Báječný bude s klasickou tvarohovou, makovou i povidlovou náplní.
- Věděli jste, že mazanec si můžete udělat i ve slané verzi se sýrem? To je ideální velikonoční snídaně pro ty, kteří sladkému příliš neholdují.
Jak je možné mazanec ozvláštnit, už víte. Teď vás čeká ten nejdůležitější úkol, a to mazanec upéct. Pokud ještě nemáte svůj osvědčený recept, na který nedáte dopustit, můžete se inspirovat následujícím videoreceptem:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře