Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazanec se řadí mezi symboly Velikonoc. Tradičně by se měl péct na Bílou sobotu, konzumovat pak v neděli. Dříve se totiž mazanec nosil na nedělní mši do kostela na svaté pomazání - proto tomuto sladkému pečivu říkáme mazanec.

Dnes se setkáváme s tím, že se mazanec peče různě v průběhu velikonočních svátků, ale často i kdykoliv jindy během roku. Abyste si mohli mazanec připravit pokaždé trochu jinak, přinášíme vám několik tipů, jak těsto vylepšit sladkými pochutinami.

Čím vylepšit těsto na mazanec

Jen tak samotný mazanec potřený máslem je chutnou snídaní i sladkou tečkou za nedělním obědem. Když ale do těsta přidáte něco dobrého, budete si pochutnávat ještě více.

  • Klasikou je do těsta přidat hrozinky. V mazanci ale bude výtečně chutnat i jiné sušené ovoce, jako jsou například brusinky, meruňky či fíky.
  • Sáhnout  můžete i po ovoci kandovaném. Zvolíte-li různé druhy, po rozkrojení bude hrát mazanec všemi barvami.
  • Nemusíte se bát přidat do mazance ovoce kompotované. Ideální jsou višně, které je ale potřeba před přimícháním nechat řádně okapat a obalit v hladké mouce.
  • Svěží nádech kynutému pečivu dodá kandovaná citrusová kůra. Skvěle bude chutnat jak citrónová, tak pomerančová.
  • Nejen nahoru na mazanec, ale i do něj můžete přisypat oříšky, a to jak mleté, tak i posekané na menší kousky - nebo přímo mandlové lupínky.
  • Skuteční milovníci sladkého si do mazance můžou přimíchat kousky čokolády nebo lentilky. Fantazii se v tomto ohledu meze nekladou.
  • Pro lehce jinou chuť mazance lze do těsta přidat mák, instantní kávu, strouhaný kokos, ale i strouhanou mrkev.
  • Aby bylo ráno opravdu rozjasněné a veselé, nasypte do mazancového těsta pestrobarevné cukrářské zdobení.
  • Barevných mazanců také dosáhnete za použití různých přírodních barviv. K ruce přijde zejména prášek ze sušeného špenátu nebo červené řepy.
  • Úplně jinak bude mazanec chutnat, naplníte-li ho. Báječný bude s klasickou tvarohovou, makovou i povidlovou náplní.
  • Věděli jste, že mazanec si můžete udělat i ve slané verzi se sýrem? To je ideální velikonoční snídaně pro ty, kteří sladkému příliš neholdují.

Jak je možné mazanec ozvláštnit, už víte. Teď vás čeká ten nejdůležitější úkol, a to mazanec upéct. Pokud ještě nemáte svůj osvědčený recept, na který nedáte dopustit, můžete se inspirovat následujícím videoreceptem:

Komentáře

Další tipy a triky