Jak upéct a ozdobit číslicový dort. Úspěch budete mít hned napoprvé
Velmi efektní dort ve tvaru písmene nebo významného čísla udělá radost každému oslavenci. Patří k tzv. nahým dortům. Je jednoduše, ale krásně zdobený, nemusíme prokrajovat korpus, promazávat ani polévat. To je jeho velká výhoda.
Na číslicový dort použijeme většinou křehké těsto jako je linecké. Nepotřebujeme formu, vystačíme si s papírovou šablonou. Na šablonu nakreslíme číslo nebo písmeno dostatečně široké, aby se korpus nepoškodil po upečení. Poradíme, jak na to, abyste dort zvládli hned napoprvé.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na korpus číslicového dortu
Záleží na nás, kterému těstu dáme přednost:
- Připravíme klasické linecké těsto, které na pečicím papíru rozválíme na sílu asi 5–6 mm.
- Vykrojíme 2 stejné díly podle šablony a upečeme při 180 °C dorůžova.
- Korpus může být i z kakaového těsta, tam ale pozor na připálení. Také těsto s mandlovou nebo oříškovou moukou bude výborné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaký krém na číslicový dort
Ideální je lehký krém z mascarpone a smetany ke šlehání. Můžeme ale připravit i některý máslový nebo pařížský krém.
- Krém z macarpone vyšleháme z 250 g mascarpone a 250 ml smetany ke šlehání. Můžeme ochutit vanilkou nebo citronovým olejem. Krém je rychlý a pěkně drží tvar.
- Základ na pařížský krém připravíme den předem. Ohřejeme 250 ml tekuté šlehačky k bodu varu, nalámeme do ní 100 g čokolády na vaření a po změknutí rozmícháme. Necháme do druhého dne vychladit. 250 g másla a čokoládovou smetanu v pokojové teplotě pak vyšleháme do hladkého krému.
Jak dort naplnit a ozdobit
- Dort z křehkého těsta plníme den před podáváním, aby se rozležel. Krémem naplníme zdobicí sáček s hladkou trubičkou. Stříkáme malé pusinky jednu vedle druhé po obvodu a řidčeji i uvnitř korpusu. Položíme druhé patro a nastříkáme zbytek krému. Dáme do chladna rozležet.
- Dort zdobíme až v den podávání hlavně jedlými květy, čerstvým ovocem a bylinkami (mátou, meduňkou, bazalkou), sekanými ořechy apod. Záleží na naší fantazii, zručnosti i zásobách. Můžeme dotvořit čokoládou, upečenými pusinkami z bílků apod.
Tip: Číslicový dort můžeme připravit i z upečeného piškotového plátu vyříznutím podle šablony nebo nastříkáním číslice z těsta na cukrářské piškoty. Jeho výhoda je, že korpus se rychleji proleží.
Začátečníkům možná pomůže videorecept na přípravu krému z mascarpone.
Ať se dílo podaří!
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře