Crème patissière je žloutkový krém z 5 ingrediencí, hotový během chvilky
Žloutkový krém je český název pro Crème patissière. Jedná se o směs žloutků, mléka, cukru, škrobu a vanilky. Vzniklý krém konzistence pudinku se dále šlehá s máslem nebo smetanou.
Crème patissière - žloutkový krém patří mezi základy pro cukráře a pekaře. Bez znalosti přípravy tohoto jemného krému nemůžeme plnit klasické zákusky, v jejichž receptu je Crème patissière uvedený. Poradíme, jak ho připravíte:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Z čeho připravíme Crème patissière
Základní recept z 5 ingrediencí pro začátečníky:
- 250 ml mléka
- 50 g cukru
- 25 g kukuřičného škrobu
- 3–4 žloutky (60 g)
- 30 g másla
Připravíme si vanilkovou pastu, lusk nebo aroma, popřípadě pár kapek rumu.
Jak uvařit Crème patissière
Připravíme si nádoby na vodní lázeň nebo riskneme vaření krému v kastrůlku:
- V misce rozmícháme žloutky s vanilkou a škrobem. Misku položíme na hrnec s vařící se vodou a pilně mícháme, dokud nevznikne hustá kaše, která se odlepuje od stěn misky. Během míchání přisypeme moučkový cukr a rum.
- Misku vložíme do nádoby se studenou vodou a elektrickým šlehačem šleháme, dokud není krém vlažný - pak do něj přidáme na kousky pokrájené změklé máslo a došleháme do nadýchaného jemného krému.
Do žloutkového krému můžeme přišlehat další kousek másla nebo ušlehanou šlehačku - bude nadýchanější a bude ho více. Hodí se na promazání dortů, řezů a zákusků, ale také k plnění věnečků, makronek, profiterolek, eclairek nebo do pohárů.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno před 7 hodinami
Houbová omáčka s hovězím masem
Přidáno před 8 hodinami
Pánský štrůdl boubelák
Přidáno před 10 hodinami
Smažená rýže zero waste
Přidáno před 10 hodinami
Řízky naruby podle "Receptáře"
Přidáno před 10 hodinami
Toustové smaženky
Přidáno před 17 hodinami
Komentáře