Citronový krém Lemon curd má příjemnou chuť a není moc tučný. Je úžasný na palačinky i na slepování lineckého cukroví
Citronový krém bývá ke koupi, ale ten doma připravený je chutnější, navíc si ohlídáme kvalitu surovin. Jeho příprava není složitá, podobně můžeme připravit i krém z pomerančů.
Anglický výborný krém s výrazně citrusovou chutí je vyrobený ze žloutků, cukru, citronové šťávy a másla. Ochucený je citronovou kůrou, proto bychom na jeho přípravu měli používat bio citrony. Podobně lahodná je jeho pomerančová verze.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vyrobit citronový krém
Na lemon curd potřebujeme 3 velké citrony v biokvalitě, 4 žloutky nebo 2 celá vejce, 150-200 g krupicového cukru, 100 g másla.
- Z omytých citronů do nerezové misky ostrouháme kůru a vymačkáme všechnu šťávu. Vylovíme citronová jadérka.
- Přidáme žloutky nebo vejce, cukr a máslo. Cukru dáme tolik, aby krém nebyl kyselý.
- Misku zavěsíme nad hrnec s vroucí vodou, aby se dno misky nedotýkalo hladiny. Krém připravujeme nad párou.
- Hmotu šleháme metličkou tak dlouho, dokud nezhoustne. Málo prohřáté žloutky mají tendenci se brzy kazit, uvařené se srazí. Krém musí být tak hustý, aby pokryl obrácenou stranu lžíce, aniž by stekl nebo naopak vytvořil tuhou kaši. Pokud krém nechce zhoustnout, přidáme ještě jeden žloutek. Krém ještě trochu zhoustne při chladnutí.
- Hotový krém můžeme přecedit do čistých suchých skleniček a uzavřít. V chladničce vydrží asi 2 měsíce.
- Ti, kdo dobře ovládají vaření v mikrovlnné troubě, mohou tento krém připravit v ní.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Citronová šťáva se v kuchyni rozhodně neztratí. Uplatní se ve sladké i slané kuchyni, je skvělá do nápojů
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
19. 11. 2023 14:37