Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit polentu? Kukuřičná kaše je jednoduchou přílohou, ale vyzkoušejte i další úpravy
Zdroj: Top recepty

Polenta, oblíbené italské jídlo, je vlastně kukuřičná kaše, kterou získáme buď důkladným uvařením kukuřičné krupice, což trvá déle, nebo také krátkým povařením instatní polenty. Hotovou polentu využijeme jako kaši, přílohu či surovinu k další přípravě chutných jídel.

Polenta je skvělá k použití nasladko i naslano. Nejrychlejší cestou, jak ji získat, je použít instantní polentu. Té stačí pouze několik minut vaření - doba varu záleží na plánovaném využití. Pokud chceme polentu použít např. k přípravě opečených kousků na pánvi nebo k zapékání, stačí dvě až tři minuty varu. Jestli ale plánujeme polentu jako sladkou kaši, nebojme se několik minut vaření přidat - kaše pak bude pěkně vláčná, jemná a bude mít správnou konzistenci. Nakonec do ní vmícháme kousek másla nebo trochu olivového oleje.
Pokud se rozhodneme pro sladkou variantu, nejjednodušší je polentu připravit jako kaši a náležitě ji ochutit, ať už ovocem, oříšky, semínky, medem, karobem (alternativa kakaa - mírně sladká a méně tučná), nebo klasicky kakaem, grankem či skořicí. Kukuřičná kaše je dobrou alternativou pro bezlepkovou stravu.

Polenta naslano jako příloha

Kukuřičná krupice (na rozdíl od instantní polenty) potřebuje důkladně uvařit, což trvá přibližně 30-45 minut. Vařit ji můžeme samozřejmě ve vodě, ale vodu (nebo její část) lze nahradit vývarem. Polentu ochutíme solí a oblíbeným kořením, např. bazalkou a rozmačkaným česnekem. Během vaření ji po chvilkách mícháme, aby se nepřichytila ke dnu. Polentu podáváme naslano s tepelně upravenou zeleninou (např. s rajčaty, červenou paprikou a cibulí), houbami nebo masem. Její chuť bude ještě lepší, když do ní vmícháme nastrouhaný sýr, nebo ji sýrem při podávání posypeme.

Zapečená polenta

Další způsob úpravy polenty je také jednoduchý a velmi chutný. Když si budeme vařit kaši z polenty, můžeme ji uvařit rovnou více a část použít na další jídlo k zapékání. Je to velmi jednoduché. Uvařenou polentu dobře ochutíme a zapečeme v pekáčku se zeleninou, houbami a případně s masem. Pokrm zpestří sýry a vajíčka. Pokud se rozhodneme zapékat pouze nízkou vrstvu polenty, dobře ji ochutíme a posypeme strouhaným sýrem.

Opečené kousky polenty

Uvařenou polentu nalijeme na vymazaný plech ve vrstvě přibližně 1,5 cm. Necháme ji několik hodin ztuhnout. Po zchladnutí získá pevnou konzistenci a dají se z ní vykrajovat různé tvary - čtverečky, obdélníčky a další. Ty pak dále smažíme buď na plechu nebo na pánvi. Před smažením je můžeme obalit v hrubé mouce a oblíbeném koření. Vzhledem pak polentové kousky připomínají smažený sýr, jenže jsou mnohem levnější, a výborně chutnají s bramborovou kaší.

Krémová polentová kaše

Na závěr jsme vybrali recept na krémovou polentovou kaši, který je doplněný názorným videem. Kaši uvaříme velmi jednoduše z instantní polenty, proto bude hotová velmi rychle. K ochucení použijeme strouhaný sýr a kousek čerstvého másla. Kaši podáváme ozdobenou bazalkou.
V našem dalším článku si můžete přečíst, do jakých jídel se hodí kukuřičná zrna a jaká jejich úprava je nejoblíbenější.

 

 

Další tipy a triky