Jak připravit polentu? Kukuřičná kaše je jednoduchou přílohou, ale vyzkoušejte i další úpravy
Polenta, oblíbené italské jídlo, je vlastně kukuřičná kaše, kterou získáme buď důkladným uvařením kukuřičné krupice, což trvá déle, nebo také krátkým povařením instatní polenty. Hotovou polentu využijeme jako kaši, přílohu či surovinu k další přípravě chutných jídel.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Polenta nasladko
Polenta naslano jako příloha
Kukuřičná krupice (na rozdíl od instantní polenty) potřebuje důkladně uvařit, což trvá přibližně 30-45 minut. Vařit ji můžeme samozřejmě ve vodě, ale vodu (nebo její část) lze nahradit vývarem. Polentu ochutíme solí a oblíbeným kořením, např. bazalkou a rozmačkaným česnekem. Během vaření ji po chvilkách mícháme, aby se nepřichytila ke dnu. Polentu podáváme naslano s tepelně upravenou zeleninou (např. s rajčaty, červenou paprikou a cibulí), houbami nebo masem. Její chuť bude ještě lepší, když do ní vmícháme nastrouhaný sýr, nebo ji sýrem při podávání posypeme.
Zapečená polenta
Další způsob úpravy polenty je také jednoduchý a velmi chutný. Když si budeme vařit kaši z polenty, můžeme ji uvařit rovnou více a část použít na další jídlo k zapékání. Je to velmi jednoduché. Uvařenou polentu dobře ochutíme a zapečeme v pekáčku se zeleninou, houbami a případně s masem. Pokrm zpestří sýry a vajíčka. Pokud se rozhodneme zapékat pouze nízkou vrstvu polenty, dobře ji ochutíme a posypeme strouhaným sýrem.
Opečené kousky polenty
Uvařenou polentu nalijeme na vymazaný plech ve vrstvě přibližně 1,5 cm. Necháme ji několik hodin ztuhnout. Po zchladnutí získá pevnou konzistenci a dají se z ní vykrajovat různé tvary - čtverečky, obdélníčky a další. Ty pak dále smažíme buď na plechu nebo na pánvi. Před smažením je můžeme obalit v hrubé mouce a oblíbeném koření. Vzhledem pak polentové kousky připomínají smažený sýr, jenže jsou mnohem levnější, a výborně chutnají s bramborovou kaší.
Krémová polentová kaše
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit polentu. Můžeme ji péct, zapékat a dokonce grilovat. Základem je ochucená kukuřičná kaše, kterou připravíme podle návodu
Kukuřičná zrna se hodí do polévek, omáček, rizot, salátů i k zapékání. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty
Jak uvařit polentu? Při správném postupu může být pochoutkou pro gurmány
Komentáře