Vaření metodou sous-vide: Co to znamená a k čemu tuto metodu použít
Sous-vide (čti: sú-ví) znamená francouzsky "ve vakuu" a jde o přípravu masa zavakuováním a následným vařením při konstantní teplotě. Vakuované maso vydrží v ledničce déle, nasákne marinádou a po tepelné úpravě je báječně křehké a šťavnaté.
Podstatou sous-vide je uzavření masa do prostředí bez přístupu vzduchu. Plátky masa v sáčku, vložené do vodní lázně nebo do páry a vařené po několik hodin při velmi nízké teplotě, mají vlastnosti, kvůli kterým stojí za čekání.
Jak připravit sous-vide maso
K přípravě sous-vide se hodí všechno maso, ale nejvíce vepřové:
- Silnější plátky masa naklepeme a naložíme do pikantní marinády podle vlastní chuti. Maso stačí naložit i do oleje s bylinkami.
- Vložíme do vakuovacího sáčku, okraje otřeme a vysajeme z něj vzduch. Pokud nemáme vakuovačku, použijeme zipový sáček, ze kterého vzduch vytlačíme.
- Po odležení v lednici vložíme sáček do vodní lázně a vaříme podle druhu potraviny několik hodin při teplotě 55–78 °C.
- Pokud chceme maso sous-vide uskladnit, musíme ho po uvaření prudce zchladit v ledové lázni, sáčky ve vodě necháme ponořené 30 minut.
Výsledkem vaření metodou sous-vide je křehké, šťavnaté maso, které vařením neztratilo nic ze svých chutí a vůní. Investice do domácí vakuovačky se vyplatí, pokud se chceme stravovat zdravě, bez tuku a dlouhého vysušování masa v troubě.
Komentáře