Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co je to slzovka a co si z ní připravit? Vhodná je i pro bezlepkovou dietu
Zdroj: Toprecepty

Slzovka se řadí mezi obiloviny stejně jako bulgur, jáhly nebo pohanka. Poslední tři zmíněné však zná téměř každý a mnoho z nás s nimi v kuchyni běžně vaří. Naproti tomu slzovka je méně známá, což je velká škoda, protože se z ní dá připravit mnoho dobrot.

Ačkoliv se běžně se slzovkou v receptech příliš nesetkáváme, využití v kuchyni má široké. Připravit se z ní dají jak slané pokrmy, tak i sladké moučníky. Slzovku seženeme na internetu nebo v kamenných prodejnách se zdravou výživou.

Co je to slzovka

Slzovka je velmi zdravá obilovina, která se běžně používá v čínské medicíně. Vypadá jako trochu větší kroupy a neobsahuje lepek. Doporučená denní dávka představuje dvě vrchovaté lžíce uvařené slzovky, proto nebývá hlavní surovinou pokrmu.

Co udělat ze slzovky

Slzovku před vařením propláchneme studenou vodou a necháme minimálně hodinu namáčet, ideálně však přes noc. Vaříme v čisté vodě zhruba hodinu do jejího změknutí.

Slzovka je kroupám nejen podobná vzhledem, ale chuťově se k nim také krásně hodí. Zkuste si proto doma uvařit houbového kubu podle našeho videoreceptu a kromě krup zapracujte i zdravou slzovku. Přejeme vám dobrou chuť.

Další tipy a triky