Co je to slzovka a co si z ní připravit? Vhodná je i pro bezlepkovou dietu
Slzovka se řadí mezi obiloviny stejně jako bulgur, jáhly nebo pohanka. Poslední tři zmíněné však zná téměř každý a mnoho z nás s nimi v kuchyni běžně vaří. Naproti tomu slzovka je méně známá, což je velká škoda, protože se z ní dá připravit mnoho dobrot.
Ačkoliv se běžně se slzovkou v receptech příliš nesetkáváme, využití v kuchyni má široké. Připravit se z ní dají jak slané pokrmy, tak i sladké moučníky. Slzovku seženeme na internetu nebo v kamenných prodejnách se zdravou výživou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co je to slzovka
Slzovka je velmi zdravá obilovina, která se běžně používá v čínské medicíně. Vypadá jako trochu větší kroupy a neobsahuje lepek. Doporučená denní dávka představuje dvě vrchovaté lžíce uvařené slzovky, proto nebývá hlavní surovinou pokrmu.
Co udělat ze slzovky
Slzovku před vařením propláchneme studenou vodou a necháme minimálně hodinu namáčet, ideálně však přes noc. Vaříme v čisté vodě zhruba hodinu do jejího změknutí.
- Slzovka se nejvíce hodí do lehkých zeleninových salátů, například spolu s některou další obilovinou.
- Můžeme ji smíchat s rýží, kuskusem či bulgurem, vznikne nám tak neobvyklá příloha k masu či rybě.
- Slzovkou je možné nastavit mleté maso v karbanátcích či sekané, nebo ji přidat do falešných karbanátků bez masa.
- Pár lžiček uvařené slzovky také ozvláštní chuť klasického rizota nebo houbového kuby.
- Slzovka je vhodná na zahuštění polévek a omáček - celá nebo rozmixovaná.
- Využijeme ji i ve sladké kuchyni. Přidat ji lze do jahelné kaše nebo ovocného nákypu.
Slzovka je kroupám nejen podobná vzhledem, ale chuťově se k nim také krásně hodí. Zkuste si proto doma uvařit houbového kubu podle našeho videoreceptu a kromě krup zapracujte i zdravou slzovku. Přejeme vám dobrou chuť.
Komentáře