Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rádi vzpomínáte na letní prázdniny, které jste z velké části strávili u babičky na chalupě? Pak si mnozí z vás určitě vzpomenou i na čas oběda, kdy babička stála na zápraží a svolávala vnoučata na dobroty - včetně šlejšků.

Šlejšky jsou jedním z mnoha pokladů staročeské kuchyně a zároveň patří mezi levné pokrmy, které lze připravit ve sladké i ve slané variantě. Podle vašich chutí a preferencí mohou šlejšky tvořit hlavní chod nebo chutnou přílohu.

Co jsou to šlejšky

Že nemáte ponětí, co jsou to šlejšky? V tom případě je budete znát pod jiným názvem - například jako šišky, šulany nebo šulky. Nyní už je vám jistě jasné, že se jedná o drobné šišky připravované převážně z bramborového těsta, které milují děti i dospělí na milion a jeden způsobů. A co vy, zvítězí sladká verze nebo ta slaná?

Jak připravit bramborové šlejšky

Šlejšky se zpravidla připravují z bramborového těsta a k jejich přípravě pro 4 osoby potřebujete: 800 g brambor, 300 g hrubé mouky (podle potřeby), 1 vejce a sůl.

  1. Brambory ve slupce uvařte nejlépe den předem. Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
  2. Předem si dejte vařit jemně osolenou vodu ve větším hrnci a připravte si plech potřený olejem na pozdější odkládání šlejšků.
  3. K nastrouhaným bramborám přisypte mouku - její množství záleží na použitém typu brambor, proto s jejím použitím buďte opatrní.
  4. Dále přidejte špetku soli a vejce, poté vypracujte klasické bramborové těsto.
  5. Z těsta tvořte válečky - vyválejte vždy z části těsta dlouhý váleček (hada) o průměru 1–1,5 cm a odkrajujte kousky dlouhé 3–4 cm jako na rohlíčky.
  6. Pracujte svižně, bramborové těsto delším stáním řídne.
  7. Připravené válečky vhoďte do vařící vody a po chvíli opatrně zamíchejte, abyste je v případě přichycení oddělili ode dna hrnce.
  8. Jakmile vyplanou na hladinu, vařte je dalších 5 minut. Po uvaření je z vody vyberte sítkem a vkládejte na plech vymazaný olejem. Tak ochráníte hotové šlejšky před jejich slepením do nevzhledné masy.

Hotové šlejšky můžete podávat s cukrem a mákem nebo s opraženou strouhankou smíchanou s cukrem. Také jsou skvělou přílohou k masu se zelím nebo špenátem. Připravte si s námi bramborové šulánky (šlejšky) s mákem a vraťte se do dětství:

Komentáře

Další tipy a triky