Jste milovníci nadýchaného českého pokladu? Ale co k němu stále vymýšlet? Představujeme oblíbené recepty s houskovým knedlíkem
Domácí houskový knedlík je pýchou každé české hospodyňky a našim národním bohatstvím. Je typický pro českou kuchyni, ale co k němu připravit, aby se neopakovalo stále to stejné jídlo? Máme pro vás seznam pokrmů, které se hodí ke knedlíkům.
Knedlíků známe hned několik typů. Ať máte rádi houskové, bramborové nebo na sladko, nezapomeňte, že se jedná nejen o generacemi předávaný pokrm, ale i kus české historie.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat dobrý houskový knedlík?
Pokud jste se rozhodli pro jeho domácí přípravu, máme pro vás hned několik receptů. Některé jsou tradiční, jiné oplývají inovacemi, další rychlostí přípravy a dokonce můžete udělat knedlík i v mikrovlnce.
Co uvařit k houskovému knedlíku?
Hodí se k němu především omáčky, guláše a zelí. A vybírat máme rozhodně z čeho. Na omáčky a guláše je naše kuchyně velmi bohatá, navíc stačí jen trochu změnit použité koření a hned je tu nová chuť.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Omáčky v naší kuchyni
Česká kuchyně oplývá omáčkami. Kterou má vaše rodina nejraději a které se u nás nejvíce vaří?
- Mimořádně oblíbená je svíčková omáčka ve své tradiční podobě nebo se zvěřinou či drůbeží.
- Pro mnoho z nás je tou nejmilejší rajská nebo houbová omáčka, koprová, případně kuře (či jiné maso) na paprice.
- Nesmíme zapomenout na znojemskou a ostřejší křenovou či cibulovou omáčku.
- Nasládlé omáčky, ale stejně lahodné, jsou pak švestková, brusinková a šípková.
Zelí čerstvé nebo kysané
Připravujete častěji zelí čerstvé nebo máte raději kysané? Zelí je vlastně "kulatý lékař".
- Obsahuje vitamín C.
- Má příznivé účinky na trávicí soustavu včetně střevní mikroflóry.
- Má antioxidační účinky, snižuje cholesterol a snižuje hladinu cukru v krvi.
Guláše na různé způsoby
Guláše pocházejí z Maďarska, kde bychom je našli především jako polévku. I gulášů existuje velké množství. Ke knedlíku se nejvíce hodí tradiční hovězí či vepřový. Stále populárnější jsou pikantní verze s chilli nebo také s pivem a vínem. V kombinaci se zelím pak známe slavný Segedínský guláš.
A co se zbylým knedlíkem?
Pokud se sklidí ze stolu a knedlík zbyde, může se objevit druhý den na večeři či dokonce ke kávě. Nejznámější slaná verze je knedlík s vajíčkem, ale můžete jej i zapéct nebo upravit jako dezert.
Tajemství chuti rajské omáčky
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Houbová omáčka výborně chutná ke knedlíkům, bramborám i rýži. Uvařte ji podle některého z nejlepších receptů
Jak na to, aby měly domácí houskové knedlíky pěkný povrch a nepraskaly. Stačí použít jednoduchou radu
Zvýraznit a vylepšit chuť guláše můžeme několika způsoby. Jedním z nich je dobrá paprika rozpuštěná v horkém tuku
Komentáře