Co podávat k výpečkům? Zvolte přílohu, se kterou si výpečky vychutnáte naplno
Výpečky jsou oblíbeným českým jídlem, ke kterému pasuje hned několik příloh. Ať už preferujete bramborové či houskové knedlíky, případně pečené brambory, správná příloha umocní chuť lahodného masa a podtrhne celý gastronomický zážitek.
Šťavnaté kousky masa pomalu pečené v troubě jsou českou klasikou, která si zaslouží dokonalé přílohy. Tento sytý pokrm bývá často servírován s tradičními přílohami. Jaké přílohy se hodí k výpečkům, aby byla zachována harmonická chuť? V tomto článku vám představíme několik osvědčených tipů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
S čím podávat výpečky
Knedlíky jsou bezpochyby jednou z nejoblíbenějších příloh k výpečkům a představují základ české kuchyně. Nabízejí schopnost nasát šťávu z masa a přitom jídlo nezatíží svou vlastní výrazností. Existuje několik druhů knedlíků, které se k výpečkům skvěle hodí. Nejsou však jedinou vhodnou přílohou.
- Klasické houskové knedlíky jsou asi tou nejčastější volbou. Jejich jemná struktura a schopnost dobře nasávat šťávu z výpečků dělají z tohoto knedlíku ideálního společníka k pečenému masu.
- Bramborové knedlíky se výborně kombinují s výrazným masem. Jejich příprava je sice trochu náročnější, ale jejich chuť za tu práci stojí.
- Pro slavnostnější verze výpečků můžete zvolit karlovarské knedlíky, které se připravují z houskového těsta, ale s přidáním šlehaných bílků a bylinek, což jim dodává lehkost a nadýchanost. Tento druh knedlíků je méně hutný než klasické houskové nebo bramborové verze.
- Výpečky samozřejmě chutnají báječně také s vařenými či pečenými bramborami, avšak ty nemají takovou schopnost nasátí lahodné šťávy z masa.
- Bez zelí by česká kuchyně nebyla kompletní a u výpečků to platí dvojnásob. Kysané zelí je klasickou volbou, která svou kyselou chutí výtečně kontrastuje s tučným masem. Pro jemnější variantu můžete zvolit dušené zelí, které je sladší a hodí se k těžším masovým pokrmům.
Knedlíky jsou ideální přílohou k výpečkům, protože dokonale vyvažují bohatou chuť masa a poskytují jídlu rovnováhu. Ať už zvolíte tradiční houskový či lehčí karlovarský knedlík, budete mít po ruce přílohu která zaručí, že žádná kapka lahodné šťávy z výpečků nepřijde vniveč.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
21 receptů na knedlíky: Naučte se s námi ty nejlepší postupy, triky a vychytávky
Pečené brambory 10x jinak: V solné krustě budou chutnat jako právě vytažené z popela, s máslem si na nich fantasticky pochutnáme
Jak chutně uvařit kysané zelí. Nejlepší zelné recepty z naší kuchyně
Komentáře