Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Během druhé poloviny léta a začátkem podzimu je jednou z nejméně oblíbených zahradních činností sběr padaných jablek. Čím více jich je na stromech, tím více plodů končí pod stromem, na zemi se velká úroda rychle začíná kazit. Jak s padanými jablky naložit a k čemu se nejvíce hodí?

Padaná jablka, která dozrávají koncem léta a začátkem podzimu, mají výbornou chuť. Jsou sladká a mají hnědá jadýrka. Pokud jsou plody zdravé, bez hniloby a plísní, byla by škoda je nevyužít v kuchyni. Posbírat je ale musíme co nejdříve, pokud je necháme pod stromem ležet více dnů, pustí se do nich hlodavci nebo hmyz, navíc od země začnou vlhnout a brzy i hnít. 

Co s nezralými jablky

Jablka, která dozrávají až během zimy, jsou zatím kyselá a jejich chuť je nevalná. Někdy padají, protože je sucho nebo strom nedokáže tolik plodů vyživit. Často se také kazí už na stromech nebo jsou napadená škůdci. Tato jablka zahrádkářům mnoho radosti nedělají. Výjimkou nejsou plné kotouče těchto jablek, které zahrádkáři odváží do kontejnerů na bio odpad. Zkoušeli jste je dát do vlastního kompostu? Pro žížaly to je náramné lákadlo, jen je potřeba jablka prokládat i jiným druhem odpadu, o ten by ale koncem léta nemusela být na zahradě nouze.

Zdravá a zralá padaná jablka jsou výborná do sladkých moučníků začínajícího podzimu. Naše babičky z nich pekly báječné žemlovky, uměly z nich lahodné nákypy úžasné štrúdly. Mimořádně populární jsou hraběnčiny řezy a velkou oblibu si získal dnes už trochu retro jablečný pudinkový dort.

Vyzkoušejte výtečné jablečné řezy, které jsou na přípravu snazší než štrúdl, nebo si vyberte jiný recept na chutné jablečné moučníky od našich čtenářů.

A jak je to s padanými jablky na vaší zahradě? Hnijí pod stromem nebo pro ně máte osvědčené využití?

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky