Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kompot je tepelně zpracované ovoce ve sladkém nálevu. Díky cukru, který zde působí jako konzervant, vydrží zavařené ovoce i několik let a slouží jako trvalá zásobárna ovoce v zimním období nebo při neúrodě.

Zavařování je vášeň - zpracováváme ovoce, kterého je přebytek na zahradě i v lese a je snadno dostupné, levné a snadné na zavaření . Otázkou je, kam všechny zásoby uklidit. Mnoho z nich tak končí jako dar nebo v odpadu - musí prostě udělat místo. 

Jak zpracovat pevné ovoce z kompotů

Nemáme-li kompoty komu dát, zpracujeme je v kuchyni:

  • Koláče, koláčky a šátečky můžeme plnit jakýmkoliv pokrájeným ovocem.
  • Do plněných ovocných knedlíků vkládáme pevné kousky a pečlivě je zabalíme. 
  • Kousky ovoce použijeme na ozdobení pohárů, krémů, dortů a zákusků.

Co se slitou šťávou z kompotů

Můžeme ji jen tak vypít nebo použít k přípravě další dobroty:

Jak využít celý kompot 

Ovoce zbavíme pecek nebo slupek (třešně, meruňky) a rozmixujeme:

  • Po rozmixování použijeme ovocné pyré k přípravě zmrzliny a nanuků.
  • Do pyré vmícháme želatinu nebo pudink, svaříme a nalijeme na dort či řezy.
  • Ovocnou směs smícháme s ušlehaným tvarohem a navrstvíme do pohárů.
Na piškotový plát můžeme nanést krém, šlehačku nebo ušlehaný tvaroh, naskládat kousky kompotovaného ovoce a zalít scezenou šťávou s rozpuštěnou želatinou. Na přípravu takové dobroty se můžete podívat v naše videu:

Komentáře

Další tipy a triky