Co s přebytkem kompotů? Ovoce, šťávu i jejich směs využijeme ve sladké kuchyni
Kompot je tepelně zpracované ovoce ve sladkém nálevu. Díky cukru, který zde působí jako konzervant, vydrží zavařené ovoce i několik let a slouží jako trvalá zásobárna ovoce v zimním období nebo při neúrodě.
Zavařování je vášeň - zpracováváme ovoce, kterého je přebytek na zahradě i v lese a je snadno dostupné, levné a snadné na zavaření . Otázkou je, kam všechny zásoby uklidit. Mnoho z nich tak končí jako dar nebo v odpadu - musí prostě udělat místo.
Mohlo by vás zajímat
Jak zpracovat pevné ovoce z kompotů
Nemáme-li kompoty komu dát, zpracujeme je v kuchyni:
- Koláče, koláčky a šátečky můžeme plnit jakýmkoliv pokrájeným ovocem.
- Do plněných ovocných knedlíků vkládáme pevné kousky a pečlivě je zabalíme.
- Kousky ovoce použijeme na ozdobení pohárů, krémů, dortů a zákusků.
Co se slitou šťávou z kompotů
Můžeme ji jen tak vypít nebo použít k přípravě další dobroty:
- Po naředění vodou, minerálkou a ledem použijeme jako limonádu.
- Ve šťávě rozpustíme želatinu a nalijeme ji na ovoce na dortech a řezech.
- Z redukované ovocné šťávy vytvoříme sirup k výrobě želé bonbónů.
Jak využít celý kompot
Ovoce zbavíme pecek nebo slupek (třešně, meruňky) a rozmixujeme:
- Po rozmixování použijeme ovocné pyré k přípravě zmrzliny a nanuků.
- Do pyré vmícháme želatinu nebo pudink, svaříme a nalijeme na dort či řezy.
- Ovocnou směs smícháme s ušlehaným tvarohem a navrstvíme do pohárů.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Historie zavařování: Na marmelády se dříve dávala vrstvička tekutého vosku a o vynález zavařovací sklenice se zasloužil Napoleon
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak připravit želatinu? Je skvělá do krémů nebo k polévání sladkých či slaných dortů a zákusků
Komentáře