Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co se dá čím nahradit? Poradíme, jak snadno obměnit chybějící základní suroviny
Zdroj: iStock, Iryna Imago

Jistě se vám tato situace stala nespočetněkrát. Pustíte se do vaření nebo pečení a najednou doma nejsou vajíčka. Obchod dávno zavřel, soused neotevírá a panika začíná vzrůstat. Nezoufejte, téměř vše se dá úspěšně nahradit.

Mezi základní suroviny denní potřeby, kterými máme běžně vybavenou domácí chladničku, rozhodně patří vejce, mléko, mouka, cukr a máslo. Používáme je totiž téměř do všech receptů, ať už slaných nebo sladkých. Zvláště pro začínající kuchtíky může být nastalá situace, kdy zrovna něco "došlo" a trouba jede na plné obrátky, velmi stresující. Proto přinášíme hned několik tipů, jak si s tím snadno poradit

6 surovin, které jednoduše nahradíme

Vychytávek, kterými v kuchyni nahradíme různé ingredience je samozřejmě mnoho, nicméně s dokonalou náhradou základních surovin máme téměř vyhráno a je jisté, že vybraný pokrm hravě dokončíme. A co se dá čím nahradit

  • Máslo dobře nahradíme olivovým olejem. Místo 100 g másla použijeme 80 g tohoto oleje. 
  • Místo čerstvého droždí stejně chutně poslouží droždí sušené. Místo 25 g čerstvého droždí nasypeme 7 g toho sušeného. 
  • Vejce můžeme nahradit ve sladkých moučnících zralým banánem. Místo 2 vajec rozmačkáme do těsta 1 banán. Ve slaných pokrmech můžeme použít 1 lžíci rozdrcených chia semínek, která namočíme ve 3–4 lžících vody a necháme 15 minut nabobtnat. Výsledné množství odpovídá 1 vejci
  • Mléko lze snadno vyměnit za bílý jogurt. Místo 100 ml mléka přidáme 125 g jogurtu. 
  • Cukr lépe zastoupí zdravější med. Místo 100 g cukru použijeme 80 g medu. 
  • Světlou mouku nahradíme moukou celozrnnou. Místo 100 g světlé mouky použijeme 70 g celozrnné. 
Na závěr pro vás máme videonávod na bábovku, která je lahodná, rychlá a bez vajec. Potřebujeme na ni základní suroviny a prášek do pečiva, který se dá taktéž nahradit. Přejeme vám dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky