Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V zimě máme zeleninu většinou z loňských zásob nebo nakoupenou v obchodech či od pěstitelů, ale pokud máme zahradu, tak můžeme alespoň něco sklízet. Jedná se o druhy, které dobře snáší mrazivé počasí.

Většina druhů zeleniny, kterou pěstujeme během sezóny, není vůči mrazu odolná. Sklidit ji musíme ještě před ochlazením. Některé druhy ale mráz snáší poměrně dobře, a když je v sezóně vysejeme nebo vysadíme, můžeme i v zimě nosit ze zahrádky něco na stůl.

Jaká zelenina dobře přezimuje

Zelenina sice přes zimu neroste, ale odolává mrazu a výborně chutná.

  • Kořenovou zeleninu (mrkev, kořenová petržel, pastiňák) obvykle pěstujeme tak, že ji sklidíme ve stejný rok, jako jsme ji vyseli. Přesto se jedná o dvouletky, které mráz dobře snáší, zvlášť pokud záhon přikryjeme slámou. Však také na jaře při chystání záhonů leckdy najdeme pěknou loňskou mrkev. Tyto druhy je možné v zimě sklízet za předpokladu, že není půda zamrzlá.
  • I naťová petržel je dvouletka a obstojně se hodí k zimní sklizni. Nebudeme sice domů nosit bohatě narostlé natě, ale na ozdobení jídel menší "úlovky" stačí.
  • Kapusta je odolná a dobře snáší mrazivé počasí. Pěstujeme především kadeřávek, růžičkovou kapustu a toskánskou kapustu. V zimě po přemrznutí jejich listy získají příjemnou chuť a jemnost, navíc se rostliny zbaví nepříjemných škůdců.
  • Zimní pór zimu přečká a na jaře se ještě krásně zazelená. V zimě celou rostlinu sklidíme tehdy, pokud není půda zamrzlá, jinak se spokojíme pouze s nadzemní částí. 
  • Topinambury se pěstují pro podzemní hlízy, které zimu zvládají velmi dobře. Abychom je mohli v zimě dobývat, přikryjeme rostliny slámou, případně počkáme na mírnější počasí.
  • Na záhonech je možné mít ozimou cibuli, na podzim vysazený česnek a vysetý špenát. Velmi brzy na jaře vše začne růst.
  • Kromě rostlin, které se pěstují jen krátkodobě, máme na zahradě také vytrvalé rostliny např. pažitku, vytrvalou cibuli (sečku) i vytrvalý pórek. Pažitka se venku sice sklízet nedá, ale skvělé je nosit celé trsy k rychlení na okenní parapet.

I když je zimní sklizeň skvělá, většině z nás se v zimě na zahradu příliš nechce nebo ji ani nemáme hned u domu. V tom případě není nad to sáhnout do mrazničky pro loňskou úrodu. Ať tak či tak, můžeme si upéct nebo usmažit třeba báječné kapustové karbanátky podle následujícího videa.

A jakou zeleninu máte na zahradě vy? Budeme rádi, když nám napíšete své tipy do komentáře.

 

Komentáře