Hovězí maso 5x jinak: Přehled známých i netradičních receptů
Hovězí maso je bohaté na vitamíny a minerály. Jeho příprava vyžaduje čas a mnohdy i nemalé kuchařské zkušenosti, aby bylo krásně měkké a šťavnaté. Připravujeme z něj silné vývary, můžeme jej také plnit, dusit, péct a v mleté podobě i grilovat.
Jistě se vám při zmínce o hovězím vybaví jako první guláš. To je totiž nejčastější pokrm, jaký se z hovězího masa (konkrétně kližky) připravuje a který si my Češi rádi dopřejeme. Nesmíme samozřejmě zapomenout na tradiční omáčky s plátkem měkkého hovězího masa jako je slaninou prošpikovaná svíčková, úžasná koprovka nebo milovaná rajská. Gurmáni se zase neobejdou bez hovězího masa v jeho syrové podobě známé jako tatarák, který se maže na dokřupava opečené topinky. A jaké další pochoutky si z hovězího masa můžete připravit snadno doma?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Hovězí polévky a vývary
Z hovězího masa můžeme uvařit výtečné a silné vývary. I když je hovězí dražší záležitostí, jisté je, že nejsilnější chuť dodá vývaru vždy maso, ne jenom kosti. Dále přidáváme očištěnou kořenovou zeleninu a divoké koření. Hovězí vývar vaříme alespoň 4 hodiny i více. Silný vývar můžeme použít jako základ do dalších polévek, nejčastěji do gulášové, česnekové nebo houbové, kde vynikne lahodná masová chuť.
Omáčky s hovězím masem
Omáčky s jakoukoliv přílohou milují děti i dospělí. Tradiční a oblíbenou je u nás svíčková omáčka, která se připravuje z hovězí svíčkové pečeně, nejkvalitnější části hovězího masa. Pokud je hovězí maso bez prorostlých částí, je dobré jej prošpikovat slaninou nebo špekem, čímž získá šťavnatost a lahodné aroma. Vařený plátek hovězího masa s oblibou používáme k rajské omáčce nebo ke smetanové koprovce, kde využijeme i hovězí vývar.
Hovězí steaky
Na dobrý steak nemusíte chodit jen do restaurace, hravě ho zvládnete i doma. Základem výborného steaku je samozřejmě kvalitní a dobře vyzrálé hovězí maso, ideální je roštěnec nebo svíčková. Maso kořeníme jednoduše, abychom nechali vyniknout přirozenou chuť masa. Postačí sůl, pepř a podle chuti můžeme přidat bylinky jako je tymián nebo rozmarýn. Steak připravujeme na pánvi nebo i na grilu. Na pánvi jej zprudka opečeme z obou stran a poté dopečeme s plátkem másla v troubě do požadovaného propečení. Po tepelné úpravě necháme steak alespoň 5 minut odpočinout na talíři, aby z něj nevytekla všechna šťáva.
Mleté hovězí maso
Mleté hovězí maso se skvěle hodí na přípravu karbanátků, sekané, čevabčiči, hamburgerů, ale i pokrmů jako je pikantnější chilli con carne nebo špagety bolognese. Tepelná úprava mletého hovězího masa zabere maximálně 30 minut. Pokud je na vás hovězí příliš suché, výborným řešením je přimíchat tučnější mleté vepřové maso. Hovězí maso nameleme doma na masovém mlýnku, ideálně dvakrát, nejdříve nahrubo a poté najemno. S mletím vám pomohou i v řeznictví.
Nejoblíbenější speciality z hovězího masa
Na závěr vám přinášíme několik receptů, které jsou svým názvem a chutí více než známé. Patří sem nejoblíbenější klasika v podobě hovězího guláše, minutkový guláš zvaný Stroganov, připravený z hovězí svíčkové s nakládanými okurkami a žampiony, hovězí po burgundsku s vůní a chutí červeného vína nebo výtečně dochucený a zasyrova připravený hovězí tatarský biftek z naškrábané pravé svíčkové.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Deset otázek a odpovědí na téma svíčková omáčka: Co potřebujete vědět, aby byla jako od babičky
Hovězí kližka: Vysvětlíme vám, o jaký typ masa se jedná a na jaký recept se nejlépe hodí
Jak připravit karbanátky v troubě s menším množstvím tuku. Chutnají výborně a úprava je šetrnější
Komentáře