Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svazek červených šťavnatých bulviček láká k jídlu. Můžeme z nich připravit mnoho různých a zajímavých pokrmů. I když se dají koupit celoročně, tak nejlepší jsou ty jarní z vlastní zahrádky. Nechte se inspirovat.

Ředkvičky na jaře jsou jednou z prvních zelenin, které při správném pěstování poskytnou v poměrně krátké době bohatou úrodu. Nejchutnější jsou čerstvé nakrájené na plátky jen tak na chléb s máslem a mírně osolené. V sezóně můžeme jejich barevnost a mírnou štiplavost využít i do jiných pokrmů.

Pomazánky s ředkvičkami

Do pomazánek ředkvičky strouháme, můžeme je kombinovat se sýry, uzeninami i jinou zeleninou. Jako pojidlo zvolíme raději tvaroh nebo žervé než majonézu. Ředkvičky po osolení pustí hodně vody, která pomazánku naředí, proto s tím počítáme předem a solíme těsně před podáváním nebo připravujeme pomazánku hustší. Spotřebujeme ji rychle.

Saláty s ředkvičkami

Ředkvičkový salát většinou připravujeme s nakrájenou jarní cibulkou a klasickým sladkokyselým nálevem. Nakrájené bulvičky ozdobí i ochutí také listové saláty (ledový, hlávkový). Hodí se do okurkového salátu a můžeme je kombinovat s bílým jogurtem na způsob tzatziki. Ředkvičky po delším pobytu v nálevu pustí barvu a vadnou. Proto saláty konzumujeme co nejdříve po přípravě.

Ředkvičky v teplé kuchyni

Asi nejznámější z teplých pokrmů s nimi jsou vejce na ředkvičkách, která chutí připomínají houbovou smaženici. Ale ředkvičky můžeme také zpracovat do polévek nebo grilovat či opékat. Tepelně upravené ředkvičky mohou tvořit přílohu nebo hlavní chod. Také mohou být součástí vaječných omelet nebo zapékaných pokrmů.

Co s ředkvičkovou natí

Pokud máme chemicky neošetřené a svěží lístky ředkviček, můžeme zpracovat i je, jsou totiž také plné vitamínů a minerálů. Přidáváme je do salátů a pomazánek, výborné jsou s nimi smoothie - dodají nápojům pikantnost. V čínské kuchyni se setkáváme se salátem z lístků ředkviček s arašídovou zálivkou.

Smoothie není jen módním výkřikem propagovaným foodbloggery nebo fitness nadšenci. Především je velmi oblíbeným, rychlým a příjemným způsobem, jak tělu dodat nejen dostatek vitamínů a minerálů, ale… Podívejte se na všechny smoothies.

Ozdoby z ředkviček

Jasně červená slupka láká k tvoření ozdob. Někdy stačí jen jejich tenké plátky hezky naaranžovat na talíře. Jemným vyřezáváním pak můžeme z celých ředkviček vytvářet opravdu krásné ozdoby. Zdobíme jimi nářezové mísy a talíře i jiné pokrmy.

Následující videorecept vás provede přípravou jednoduché ředkvičkové pomazánky se sýrem. Ředkvičkovou sezonu si užijte dosyta.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky