Bezinky sklízíme koncem léta. Jejich zpracování je snadné, svou chutí a vzhledem připomínají borůvky
Bezinky, plody černého bezu, dozrávají od srpna do září. Jsou šťavnaté a mají výraznou černo-fialovou barvu. Vzhledem připomínají borůvky, na koláčích s bezinkami si opravdu pochutnáme.
Bez černý roste na okrajích lesů, kolem cest a plotů, na venkovských zahradách. Ceněná jsou nejen jeho květenství, ale i dobře vyzrálé plody. Jen pozor - čerstvé bezinky mohou ve větším množství způsobit nevolnost. Bez obav z nich ale připravujeme kompoty, sirupy a džemy. V našem dalším článku poradíme, jak je trhat a odstopkovat:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Oblíbené způsoby využití bezinek
Plody tmavé barvy využijeme různými způsoby, nezralé plody ale nepoužíváme:
- jsou vhodné do koláčů a buchet (obdobně jako borůvky)
- plníme jimi sladké knedlíky (např. kynuté, sypané tvarohem)
- můžeme je zavařovat (k použití do koláčů), mrazit nebo sušit k pozdějšímu využití (např. do čajů)
- připravujeme z nich marmelády a džemy - buď jednodruhové, nebo v kombinaci s dalším ovocem
- používají se na výrobu sirupů - vařených i nevařených, které slouží nejen jako nápoje, ale i k přibarvování jiných výrobků z ovoce
- připravují se z nich vína a krásně zbarvené likéry
- můžeme je zužitkovat do pečeného čaje
Závěr sezony nám nabízí dostatek plodů nejen na zahradách, ale i ve volné přírodě. Jiným oblíbeným planě rostoucím keřem, pro jehož plody jistě najdeme uplatnění, je šípková růže. Náš další článek pojednává o využití jejích plodů.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit oblíbený čaj ze sušených šípků a na co se hodí šípková marmeláda
Bezinkový likér: Dokonale lahodný nápoj s vůní kávy, vanilky a rumu může být skvělým jedlým dárkem
Desatero častých otázek a odpovědí na téma černý bez a jeho zpracování. Recepty na bezový sirup a další využití
Komentáře