Co se hodí ke kachně? Přinášíme vám seznam klasických, ale i netradičních příloh
Když se mluví o svatomartinském pohoštění, mnozí si ihned vybaví dozlatova opečenou husu. Často se však místo husy připravuje právě kachna. Ta je sice menší než husa, maso z ní je však tučnější, a proto i šťavnatější.
Zejména v období svatého Martina se kachna připravuje dlouhým pečením, ideálně přes noc. Jindy se kachní prsa naopak dělají na minutku. Výsledkem obou tepelných úprav je však krásně šťavnaté maso s vypečenou, křupavou kůrkou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co se hodí ke kachně
Ať už ji pečeme celou noc v celku nebo připravujeme kachní minutková prsa, máme hned několik možností, s jakou přílohou kachnu servírovat.
- Nejvíce se ke kachně hodí samozřejmě zelí. To nemusí být pouze kysané, červené nebo bílé. Experimentovat můžeme i se zelím z jiné zeleniny, například z dýně, mrkve nebo cukety s celerem.
- Hned vedle zelí by neměly chybět knedlíky. I zde popustíme uzdu fantazii a uděláme kromě klasických druhů knedlíků například i knedlíky zeleninové, perníkové nebo knedlíky z polenty.
- Místo knedlíků lze kachnu servírovat i s noky. Ty připravíme klasicky z brambor, krupice, dýně či cukety.
- Kachnu můžeme také podávat s nádivkou - plníme ji přímo do ještě syrové kachny nebo ji upečeme na pekáči vedle, aby byla na povrchu opečená a křupavá.
- Z brambor a hladké mouky uděláme ke kachně výborné lokše, tedy tenké placky, které se opékají nasucho na rozpálené pánvi.
- Dlouze pečenou kachnu, ale i tu minutkovou, můžeme servírovat s opečenými brambůrkami, bramborovou kaší nebo plněnými bramborovými koblížky.
- Kachna také skvěle ladí s kyselým ovocem. Můžeme ji tedy podávat s pomerančovou omáčkou, švestkovou omáčkou nebo brusinkovým džemem.
- Kachna se hojně objevuje i ve vietnamské kuchyni. Zde kachní maso servírují s rýží, nudlemi či restovanou zeleninou.
- Možná trošku netradiční přílohou je pikantní čočka, která se hodí zejména k minutkové kachně.
- A když se celá kachna nesní, ale příloha už nezbyde, můžeme ke zbytkům masa přidat kuskus, zbylé maso zamíchat do ragú nebo do kachního rizota.
Komentáře