Co se vaří na Vánoce? Tyto tradiční pokrmy byste rozhodně neměli vynechat
Vánoce se každoročně nesou v duchu výborného jídla, zábavy a krásných chvilek s našimi nejbližšími. Pouštíme se do přípravy mnoha pokrmů, které jsou spjaty s vánoční tradicí a během roku je běžně nepřipravujeme.
Ač jsou Vánoce svátky klidu a pohody, vaření k nim neodmyslitelně patří. Vánoční menu bývá v mnoha českých domácnostech velmi podobné, i když s drobnými obměnami podle chutí daných strávníků. S vánoční atmosférou jsou spjaty i tradiční nápoje, cukroví a sladké moučníky. V našem článku přinášíme inspiraci na nejoblíbenější recepty.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Houbový kuba
Jen houby, kroupy a lahodný pokrm je na světě. Houbový kuba je nedílnou součástí vánočního menu a podává se nejčastěji jako polední jídlo na Štědrý den, pokud tedy oželíme, že již neuvidíme zlaté prasátko, protože kuba je sice bezmasé jídlo, zato však syté a vydatné. Oblíbená obměna tohoto staročeského pokrmu je s pohankou.
Tradiční vánoční polévka
Patří kapr každoročně na váš štědrovečerní stůl? Pak jistě nesmí chybět ani tradiční rybí polévka z jeho vnitřností a kostí. Přidává se do ní kořenová zelenina a voňavý muškátový oříšek. V mnohých domácnostech však vede hrachová polévka, houbová nebo sytá zelňačka z kysaného zelí.
Řízek nebo kapr
Na smaženého kapra v trojobalu nedá mnoho rodin dopustit. Je to tradiční a výborný štědrovečerní pokrm, ze kterého si podle zvyků schováme do peněženky šupinu pro štěstí a bohatství v dalším roce. Kdo rybám příliš neholduje, jistě zvolí na Štědrý den smažený řízek, a to buď kuřecí, nebo vepřový. To ale není vše. Oblíbená a na Vánoce často připravovaná je totiž i vinná klobása, kterou můžeme opéct na tuku nebo usmažit v trojobalu.
Bramborový salát tradičně i jinak
Bramborový salát nemůže na Štědrý den chybět - tato dokonalá příloha z brambor nakrájených na kostičky, nakládané nebo vařené zeleniny a majonézy má svou tradici, i když ji každý připravuje jinak. A věřte, že nejlépe chutná až na druhý den po odležení. Pokud vám z této klasiky bývá těžko, můžete salát odlehčit - místo majonézy přidat bílý jogurt nebo vyzkoušet vídeňskou verzi bez majonézy.
Pokrmy o vánočních svátcích
Po Štědrém dnu následují 25. a 26. prosince vánoční svátky v duchu dalších výborných pokrmů a rodinných návštěv. Tradičně se peče kachna, husa nebo jednodušší kuře se zelím a knedlíkem, ale i vynikající slavnostní svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem.
Tradiční vánoční nápoje
Nesmíme zapomenout, že k dobrému jídlu patří i dobré pití. To tradiční vánoční je hned ve třech verzích - vaječný likér, svařák a punč. Tyto nápoje vykouzlí vánoční atmosféru a jednoduše si je připravíme i doma. Pro sváteční návštěvy jsou jako stvořené.
Tradičního vánočního smaženého kapra si můžete připravit podle našeho videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem. Dobrou chuť a krásné Vánoce.
Komentáře