Při pohledu na kapra vás ještě teď píchá ta loňská kost v krku? U štědrovečerního stolu jej mohou zastoupit jiné pokrmy, ale jaké?
„Tyhle ryby neměly by maso míti samou kost, říká táta vždy, když chvátá na pohotovost.“ Také máte negativní zkušenost s kostí nebo vám kapr zkrátka tolik nechutná? Pojďme se podívat na možné alternativy štědrovečerní večeře.
Ačkoliv patří kapr na vánočním stole mezi naše tradiční jídla, mladá generace jej tolik neoceňuje a ve vánočním jídelníčku kapří maso často nahrazuje jiným pokrmem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jakou rybu místo kapra?
Můžete si dopřát klasického lososa, candáta nebo tresku. Také makrelu nebo pstruha, které běžně známe z letního grilování. Opravdu lahodný je steak z tuňáka nebo i štiky, ceny pak ale šplhají nahoru. Ryby by obecně v našem jídelníčku neměly chybět, proto náš výběr může zůstat u jiné ryby.
Kuřecí nebo vepřový řízek?
Kuřecí i vepřový řízek zná a používá každá kuchyně běžně po celý rok. Pro děti je to pak ideální náhražka za rybu, neboť v kuřecím řízku se pichlavých kostí bát nemusíme. Vyzkoušejte i obyčejný přírodní řízek, je lepší pro děti a "žlučníkáři" vám poděkují.
Inspirace od sousedů
Ačkoliv je u nás kachna obvyklejší až na Boží hod, někdo ji ocení již na Štědrý den, podle vzoru našich německy mluvících sousedů. Můžete vyzkoušet slovenskou kapustnici i nadívaného krocana, který je typickým vánočním pokrmem pro anglicky mluvící země.
Zvládnete Štědrý večer bez masa?
Další alternativa ke kapřímu masu souvisí s omezením konzumace masa obecně. Můžete si dopřát veganský či vegetariánský pokrm z luštěnin, plný bílkovin a ochucený třeba kořením na ryby. Výhodou je, že máte šanci zahlédnout zlaté prasátko. Věděli jste, že skoro třetina Britů letos na Vánoce ocení večeři bez masa? A co vy?
Máte rádi houby?
V souvislosti s bezmasým pokrmem můžete na Štědrovečerní stůl umístit i pokrmy z hub. Houby, připravené na způsob masa, jsou vynikající a nesmíme zapomenout na staročeského kubu z krup a hub - tento pokrm krásně voní podzimním lesem a připomene nám úspěšnou houbařskou sezonu.
Vinnou klobásu jste zkoušeli?
Vinná klobása též patří na vánoční stůl. Někdo si ji dává na oběd a jiný místo kapra. Můžete ji stočit a smažit na pánvi, nakrájet na kousky a obalit je v mouce, aby byla po usmažení křupavá, nebo péct v troubě. Připravte si vinnou klobásu podle videoreceptu a dochuťte si ji po svém.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře