Co si připravit na Nový rok k obědu? Nejoblíbenější novoroční jídla z čočky
Po všech těch vánočních dobrotách a silvestrovském hodování nastává první den v novém roce. Na Nový rok se vaří tradičně pokrmy z čočky. Říká se, že je to proto, abychom měli dost peněz. A s čočkou to je opravdu trefné - pokud ji budeme často vařit, určitě ušetříme.
Čočka - výživná a levná
Čočka je totiž výživná a přitom levná. Navíc chutná a oblíbená. Do jídelníčku ji proto můžeme zařazovat co nejčastěji. Výhodou je, že čočku budeme mít rychle uvařenou i bez namáčení, na rozdíl od dalších luštěnin. A pokud sáhneme po červené čočce, bude její příprava ještě rychlejší. Navíc červená čočka je velmi dobře stravitelná a doporučuje se na přípravu jídel pro malé děti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nejoblíbenější novoroční jídla z čočky
Mezi nejoblíbenější a nejrychlejší pokrmy z čočky patří čočka nakyselo, čočková polévka a čočkové karbanátky. Když něco z těchto jídel připravíme k novoročnímu obědu, určitě budeme mít úspěch a ještě nám zůstane dostatek času na pěknou procházku. Hnědou čočku doplňujeme obvykle majoránkou a česnekem, ale v případě červené čočky často sáhneme po třech surovinách, které ještě více podtrhnou a zvýrazní její barvu - jsou to mrkev, dýně Hokkaido a koření Kari.
Čočka nakyselo
Tento oblíbený pokrm posypeme osmaženou cibulkou a podáváme s vajíčkem - buď uvařeným nebo připraveným na způsob volského oka. Dále přidáme sterilované okurky a kdo chce, doplní čočku ještě uzeninou, nejčastěji osmahnutou na tuku.
Čočková polévka
Čočkovka je jednou z nejoblíbenějších polévek a mnoho z nás ji má spojenou se svým dětstvím. Stejně jako v případě dalších polévek má každá rodina svůj recept, který nejraději vaří. K zahuštění můžeme použít nastrouhanou syrovou bramboru, kterou v polévce povaříme, nebo malé množství jemných ovesných vloček.
Čočkové karbanátky
Uvařená a rozmixovaná čočka, stejně jako další luštěniny, je vhodnou surovinou na přípravu karbanátků a různých placiček. Ty už nám zaberou o něco více času než předchozí jídla. Podáváme je teplé s bramborami, s bramborovou kaší nebo s bramborovým salátem. Jsou dobré i studené s pečivem. Můžeme jich část zmrazit pro pozdější použití.
Čočková pomazánka
Pokud nám zůstane menší množství čočky, využijeme ho na přípravu čočkové pomazánky. Čočku rozmixujeme a smícháme s dalšími surovinami. K inspiraci nám poslouží osvědčené recepty na pomazánky od našich uživatelů. Pro děti připravujeme chuťově jemnější pomazánky, pro dospělé pikantnější.
Komentáře