Co uvařit z pražské šunky? Z jednoho kusu šunky vznikne mnoho výborných jídel
Pražská šunka je původem opravdu z Prahy je populární po celém světě, často i pod názvem šunka od kosti. Vyrábí se z celé vepřové kýty, která se nasolí, naloží do láku a poté se udí a vaří. Proces trvá až čtyři týdny a na chuti je znát.
Pražská šunka má růžovou barvu a zdobí ji tenká vrstva tuku pod nádherně zlatavě vyuzenou kůží. Nejčastěji se prodává nakrájená na plátky, ale k dostání je i celá kýta. Pražská šunka má vynikající masovou a šťavnatou chuť, která zvýrazní každý pokrm studené i teplé kuchyně. Povařením šunky získáme základ na uzenou polévku či zelňačku, zbytky využijeme do zapečených brambor, z tuku uděláme škvarky na zub a sádlo na vaření.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co uvařit z pražské šunky
Pražskou šunku běžně konzumujeme jako ostatní uzeniny - na čerstvý chléb, do sendvičů, obložených chlebíčků, pomazánek, toastů, slaných závinů nebo studených obložených mís. Její chuť nicméně můžeme využít do mnoha dalších pokrmů, kde dokonale vynikne:
- Na polévkách ovoněných pražskou šunkou si každý pochutná. Šunku můžeme v základu orestovat, přidat před koncem vaření nebo dozdobit polévku opečenou šunkou při servírování. Hodí se do kyselice i do zeleninových polévek, především do polévky kapustové.
- Nádivky a závitky z pražské šunky jsou výborným hlavním chodem i na sváteční tabuli. Závitky děláme jak z kuřecího masa, tak i z vepřového a hovězího. Nádivky se šunkou ladí s muškátovým oříškem a nastrouhaným sýrem.
- Plněné řízky jsou velmi oblíbené, protože jim uzenina dodá šťavnatost a vůni. Také často přidáváme slaninu nebo sýr. Známou delikatesou je cordon blue plněný šunkou, sýrem a obalený v trojobalu. Pochutnáme si však i na plněném smaženém sýru.
- Zapečené pokrmy s pražskou šunkou jsou jednoduché a podle chuti můžou být pokaždé jiné. Zapékáme brambory či těstoviny v kombinaci se zeleninou a následně zalité smetanou či posypané sýrem.
- Pečená pražská šunka je delikatesou, která sklidí úspěch na každé party. Jde o pokrm, který nasytí za pár korun celou rodinu. Šunku je dobré nejdříve povařit do změknutí (vznikne základ na polévku), poté naříznout kůži a péct přibližně na 160 °C asi 1 hodinu (podle velikosti), kdy se kůže krásně vypeče. Pečenou šunku servírujeme tak, že odkrajujeme teplé plátky, ke kterým se výborně hodí čerstvý chléb a křen, ale i bramborová kaše.
- Škvarky z pražské šunky zcela nahradí ty ze slaniny nebo špeku. Stačí odříznout kůži a vrstvu tuku nakrájet na kostky a vyškvařit. Vzniklé sádlo využíváme ke smažení - dodá pokrmům lehce uzenou chuť.
- Omelety jsou rychlou a chutnou večeří. Do vaječné směsi nakrájíme trochu pražské šunky, vše společně vlijeme na pánev a opečeme z obou stran. Trochu netradiční, zato chutná je omeleta ze starších rohlíků.
- Rýže s pražskou šunkou získá zase jiný rozměr. Šunku můžeme nakrájet, lehce opéct na másle a vmíchat do uvařené rýže. Takto připravená rýže se hodí k masu, ale i zelenině.
Komentáře