Co vařit na dovolené pod stanem: Naplánujte si jídelníček na trek v přírodě
Chystáte se na cestu za krásami přírody? A nejen to, dokonce tam budete i přespávat? Taková cesta vyžaduje dobré plánování a přípravu. Abyste měli vždy dost sil na zdolávání náročných tras, je třeba mít s sebou vydatné, ale přitom na chystání jednoduché jídlo.
Jídlo, které budeme vařit cestou při přespávání pod stanem, by mělo mít několik základních vlastností. Pokud nemáte zatím zkušenosti z vlastních cest, mohlo by vás zajímat, jak by mělo takové jídlo vypadat a jaká kritéria splňovat. Na trek plánujeme jídlo, které bude:
- rychle uvařené,
- suroviny na něj budou lehké a zbytečně se nepronesou,
- budou zároveň trvanlivé a nezačnou se brzy kazit,
- jídlo nás zasytí a dodá potřebnou energii,
- v neposlední řadě by nám mělo i chutnat a být přiměřeně pestré.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké jídlo vařit pod stanem
Na první dva dny si možná budete chystat svačinu z domu či se vláčet s těžkou konzervou fazolí, ale na další dny si raději vezměte např. červenou čočku na přípravu indického dhalu v polních podmínkách. Jaká jídla a suroviny se tedy nejvíce budou hodit na cestu:
- Snídaňové kaše, nejlépe z jemných ovesných vloček, případně krupice - jsou to kaše, které jsou nejrychleji uvařené. Z ovesných vloček lze dokonce připravit kaši zastudena, bez vaření. K dochucení nám poslouží sušené ovoce a ořechy. Pokud se nám navíc podaří nasbírat čerstvé lesní ovoce, pak nás čeká přímo královská snídaně.
- Vydatné a chutné polévky - není třeba připravovat jen pytlíkové polévky. Použít na polévku můžeme i sušenou zeleninu, několik brambor, česnek a cibuli. A v lese možná najdeme i čerstvé houby, které dodají polévce ten správný šmrnc.
- Na hlavní jídla upotřebíme například rychle uvařené těstoviny, bulgur či kuskus, který stačí zalít horkou vodou. Výbornou surovinou je červená čočka - využijeme ji jak do polévky, tak na hlavní chod. Jídlo dochutíme omáčkou ze sáčku (instantní), sušenou zeleninovou směsí nebo například sušenými rajčaty či masem. Pár stroužků česneku udělá také velký užitek a k dochucení můžeme mít s sebou připravené i malé pytlíčky se směsí oblíbeného koření.
- Rychlé svačinky - nezapomeňte si s sebou nabalit i něco na zub, co není nutné tepelně zpracovávat a lze konzumovat i za pochodu. Výborně poslouží různé sušenky, müsli tyčinky, sušené ovoce, ořechy či semínka. určitě při náročné túře také přijdou k chuti a budou rychle mizet z batohu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit domácí müsli tyčinky. Vybrali jsme ty nejlepší recepty na jednoduchou a vydatnou svačinku
Jak se vaří z červené čočky. Můžete z ní připravit rychlá jídla pro malé děti, polévky a spoustu dalších dobrot
Jaké jídlo si připravit na trek. Co s sebou pod stan, abychom se moc nepronesli a zároveň měli to nejdůležitější
Komentáře