Nápady a tipy na víkendové obědy podle ročního období
O víkendu míváme víc času i chuti věnovat se kulinaření. Také bývá přítomno víc členů rodiny, které chceme potěšit něčím dobrým. A často také na víkend přesouváme oslavy svátků a narozenin, na které v běhu pracovního týdne čas nezbývá.
Když jsem byli malí, narozeniny bez dortu od maminky jsme si asi nedokázali ani představit. Ten magický moment, kdy sfoukente svíčky a něco si tajně přejete, je k nezaplacení. Navíc, narozeninový…
Ideální víkendové menu
Polévky
Naše babičky říkávaly, že polévka je grunt a podle všeho měly pravdu. V zimních měsících, kdy teploty klesají i velmi nízko a ze skříně vytáhneme zimní bundy, spoléháme na hutné hřejivé polévky. Ať… Podívejte se na všechny polévky.
Předkrmy
Mezi předkrmy je možné zařadit všechna drobná lehká jídla servírovaná před hlavním chodem. Nejčastěji jsou součástí slavnostního menu nebo pohoštěním na oslavách. Patrně nejslavnější jsou ve… Podívejte se na všechny předkrmy.
Řídíme se sezonou a je jasné, že jinak uvaříme v létě nebo na jaře, když je všude obrovská nabídka sezonního ovoce a zeleniny a jinak budeme vařit na podzim nebo v zimě. Na našem webu můžete využít užitečné štítky, které vám pomohou s výběrem jídel.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
Návrh jarního jídelníčku
Na jaře určitě využijeme pro kuchařské kreace nově rašících bylin - kopřiv, pažitky, medvědího česneku a dalších. Přidáme lehčí masa a zeleninu, která začíná mít sezonu, ať už se jedná o chřest, mladý hrášek, mladou karotku, listové saláty nebo ředkvičky. Taky probíhající postní období kolem Velikonoc nám umožní plynule přejít na lehčí jídelníček po zimě.
Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…
Odlehčené letní menu
Letní teploty a nabídka ovoce a zeleniny nás automaticky přivede na lehké letní stravování. Více se pohybujeme venku a sportujeme. Z jídel a nápojů vybíráme ty, které jsou lehce stravitelné a ochlazují nás. Nastává období grilování a prvních sklizní ze zahrádek.
Ačkoliv každý, kdo není školou povinný, si nemůže užívat výsadu letních prázdnin, v nejteplejším období roku máme všichni tendenci tak trochu zvolnit a užívat si sluníčka a krásného počasí. Kdo by…
Co uvařit na podzim
Podzimní mlhy a plískanice překonáme s teplými polévkami a nápoji, zasytí nás vydatnější strava, která nám dodá energii i potřebné vitamíny. Zazimujeme zahrádky a užíváme si zaslouženého odpočinku v teple a suchu s knihou a šálkem něčeho dobrého. Plně využijeme houbařskou a sklizňovou sezonu. Pro milovníky jídel ze zvěřiny začíná období honů.
Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…
Jaké jídlo připravit v zimě
V zimě na nás zprvu čeká předvánoční chystání svátků a oslav konce roku. Po svátečním hodování se snažíme setřást zimní únavu alespoň procházkami nebo sportem. Máme víc času na různé experimenty v kuchyni a začíná oblíbená doba zabijaček a dobrot z nich.
Zima v našich končinách nemá tu nejlepší pověst. Nic neroste, ovoce a zelenina se musí dovážet z teplejších krajů, kvůli čemuž jejich cena stoupá, člověk se neustále klepe mrazen a ani sluníčko ho…
Celoroční nápady a tipy na jídla jsou k nezaplacení hlavně ve chvílích, kdy nemáte vlastní. Zkuste se inspirovat u nás.
Komentáře