Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Růžičkovou kapustu můžeme pěstovat na zahradě a sklízet v zimě. Malé růžičky se dají také koupit, chutnají velmi dobře a na talíři vypadají lákavě. Vybrali jsme pro vás z našeho receptáře nejoblíbenější jídla s kapustičkami. Co byste nejraději ochutnali?

Růžičková kapusta je zelenina náročná na výživnou půdu, v takové se rostlinám dobře daří a narostou do pořádné velikosti. Začátkem podzimu vršky kapusty zakrátíme, aby už nenarůstaly nové maličké kapustičky, ale raději dala rostlina sílu do těch stávajících. Růžičky můžeme sklidit už na podzim a uložit je do mrazničky, v tom případě si zachovají vyšší kvalitu, nebo je ponechat na záhonech a sklízet v zimě podle potřeby. Na jaro růžičky už na záhonech nenecháváme.

Co vařit z růžičkové kapusty

Růžičková kapusta má při šetrné tepelné úpravě jemnou a příjemnou chuť.

  1. Výborně chutná v polévkách. Nepotřebuje dlouhé vaření, rychle změkne a do polévky stačí dát jen několik kapustiček.
  2. Zapékaná růžičková kapusta je oblíbené jídlo z trouby, kapustičky zalijte směsí smetany a vajíček, posypte štědrou dávkou sýra a podávejte s bramborami.
  3. Růžičky zbavte vrchních listů, ochuťte je a dejte do pekáčku na pečicí papír. Po upečení kapustičky podávejte jako přílohu, přidat můžete chutný dip.
  4. Velmi jednoduchým jídlem je růžičková kapusta se strouhankou.
  5. Výrazně ochucenou růžičkovou kapustu připravte s masem na cibuli a doplňte brambory nebo knedlíkem.
  6. Předem uvařené kapustičky jsou výborné zapečené v troubě, ochucené česnekem a tymiánem, posypané strouhaným sýrem a zalité smetanou s vejci.
  7. Růžičková kapusta na slanině se podává buď samostatně nebo ji můžete připravit jako přílohu k masu spolu s bramborem.
  8. Vyzkoušejte hovězí na špeku a růžičkové kapustě. Podávejte se šťouchanými bramborami.
  9. Výborným jídlem je gnocchi osmažené na másle s růžičkovou kapustou. Na ochucení stačí sůl a hrubě drcený pepř.
  10. Z růžičkové kapusty můžete vyzkoušet báječné špízy, doplněné žampiony a různobarevnou zeleninou (červená paprika, lahůdková cibulka), a posypané na talíři strouhaným parmezánem.
  11. Můžete ochutnat báječný nákyp z růžičkové kapusty. Do nákypu použijete strouhaný sýr a vařené uzené maso
  12. Pokud máte chuť na bramborovou kaši, vyzkoušejte ji tentokrát s pořádnou dávkou uvařené kapusty. Na talíři pokrm polijte osmaženou cibulí se slaninou.
  13. Jednoduchým jídlem je růžičková kapusta s tofu. Budete do něj potřebovat také žampiony a cibuli.

Jedním z nejoblíbenějších kapustových jídel jsou kapustové karbanátky. Můžete je vyzkoušet podle následujícího videa:

 

Komentáře

Další tipy a triky