Co vařit z růžičkové kapusty? Zelenina dobře snáší mráz a na talíři jí to sluší
Růžičkovou kapustu můžeme pěstovat na zahradě a sklízet v zimě. Malé růžičky se dají také koupit, chutnají velmi dobře a na talíři vypadají lákavě. Vybrali jsme pro vás z našeho receptáře nejoblíbenější jídla s kapustičkami. Co byste nejraději ochutnali?
Růžičková kapusta je zelenina náročná na výživnou půdu, v takové se rostlinám dobře daří a narostou do pořádné velikosti. Začátkem podzimu vršky kapusty zakrátíme, aby už nenarůstaly nové maličké kapustičky, ale raději dala rostlina sílu do těch stávajících. Růžičky můžeme sklidit už na podzim a uložit je do mrazničky, v tom případě si zachovají vyšší kvalitu, nebo je ponechat na záhonech a sklízet v zimě podle potřeby. Na jaro růžičky už na záhonech nenecháváme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co vařit z růžičkové kapusty
Růžičková kapusta má při šetrné tepelné úpravě jemnou a příjemnou chuť.
- Výborně chutná v polévkách. Nepotřebuje dlouhé vaření, rychle změkne a do polévky stačí dát jen několik kapustiček.
- Zapékaná růžičková kapusta je oblíbené jídlo z trouby, kapustičky zalijte směsí smetany a vajíček, posypte štědrou dávkou sýra a podávejte s bramborami.
- Růžičky zbavte vrchních listů, ochuťte je a dejte do pekáčku na pečicí papír. Po upečení kapustičky podávejte jako přílohu, přidat můžete chutný dip.
- Velmi jednoduchým jídlem je růžičková kapusta se strouhankou.
- Výrazně ochucenou růžičkovou kapustu připravte s masem na cibuli a doplňte brambory nebo knedlíkem.
- Předem uvařené kapustičky jsou výborné zapečené v troubě, ochucené česnekem a tymiánem, posypané strouhaným sýrem a zalité smetanou s vejci.
- Růžičková kapusta na slanině se podává buď samostatně nebo ji můžete připravit jako přílohu k masu spolu s bramborem.
- Vyzkoušejte hovězí na špeku a růžičkové kapustě. Podávejte se šťouchanými bramborami.
- Výborným jídlem je gnocchi osmažené na másle s růžičkovou kapustou. Na ochucení stačí sůl a hrubě drcený pepř.
- Z růžičkové kapusty můžete vyzkoušet báječné špízy, doplněné žampiony a různobarevnou zeleninou (červená paprika, lahůdková cibulka), a posypané na talíři strouhaným parmezánem.
- Můžete ochutnat báječný nákyp z růžičkové kapusty. Do nákypu použijete strouhaný sýr a vařené uzené maso.
- Pokud máte chuť na bramborovou kaši, vyzkoušejte ji tentokrát s pořádnou dávkou uvařené kapusty. Na talíři pokrm polijte osmaženou cibulí se slaninou.
- Jednoduchým jídlem je růžičková kapusta s tofu. Budete do něj potřebovat také žampiony a cibuli.
Jedním z nejoblíbenějších kapustových jídel jsou kapustové karbanátky. Můžete je vyzkoušet podle následujícího videa:
Komentáře