Amarantová, čiroková, teffová: Znáte tyto mouky a víte, co z nich připravit?
Mouku pšeničnou, žitnou a špaldovou zná každý. Víte ale, že existují mouky z netradičních plodin, jako je amarant, čirok nebo teff? Jsou bohatým zdrojem zdraví prospěšných látek a v kuchyni mají široké využití.
Na trhu se dnes nachází pestrý výběr mouk. Některé používáme denně, jiné si cestu do našich kuchyní teprve pomalu hledají, jako například mouka amarantová, čiroková či teffová. Jejich výhodou je, že neobsahují lepek, a jsou tedy vhodné i pro celiaky. Snadno je seženete v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co připravit z amarantové mouky?
Amarant neboli laskavec je prastará pseudoobilovina, která svým vzhledem připomíná quinou. Nejenže dodává tělu potřebné vitamíny a minerály, ale také posiluje imunitní systém a dokáže snižovat hladinu cukru v krvi. Zrna amarantu se melou na mouku, kterou je možné využít nejen při pečení, ale i k obalování masa a k zahušťování polévek a omáček. Má jemnou oříškovou chuť, a proto se výborně hodí například při pečení kváskového chleba nebo do oblíbených palačinek.
Na co použít čirokovou mouku?
Co udělat z teffové mouky?
Zkuste si připravit hrníčkový perník podle následujícího videa. Půl hrnku hladké mouky v receptu zaměňte za mouku teffovou. Teff perníku dodá jemnou oříškovou příchuť a zvýší jeho nutriční hodnotu. Napište nám do komentářů, jak se vám perník povedl.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře