Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Amarantová, čiroková, teffová: Znáte tyto mouky a víte, co z nich připravit?
Zdroj: Pixabay: 可 小

Mouku pšeničnou, žitnou a špaldovou zná každý. Víte ale, že existují mouky z netradičních plodin, jako je amarant, čirok nebo teff? Jsou bohatým zdrojem zdraví prospěšných látek a v kuchyni mají široké využití.

Na trhu se dnes nachází pestrý výběr mouk. Některé používáme denně, jiné si cestu do našich kuchyní teprve pomalu hledají, jako například mouka amarantová, čiroková či teffová. Jejich výhodou je, že neobsahují lepek, a jsou tedy vhodné i pro celiaky. Snadno je seženete v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu.

Co připravit z amarantové mouky?

Amarant neboli laskavec je prastará pseudoobilovina, která svým vzhledem připomíná quinou. Nejenže dodává tělu potřebné vitamíny a minerály, ale také posiluje imunitní systém a dokáže snižovat hladinu cukru v krvi. Zrna amarantu se melou na mouku, kterou je možné využít nejen při pečení, ale i k obalování masa a k zahušťování polévek a omáček. Má jemnou oříškovou chuť, a proto se výborně hodí například při pečení kváskového chleba nebo do oblíbených palačinek.

Na co použít čirokovou mouku?

Čirok je nenáročný na pěstování, má blahodárné účinky na zdraví, a proto bývá označován jako plodina budoucnosti. Působí protizánětlivě a antioxidačně, a pro vysoký obsah vlákniny se jeho konzumace doporučuje při redukčních dietách. Vzhledem k tomu, že čirok nemá výraznou chuť, dá se mouka z něj přidat téměř do všech receptů. Můžete ji použít například při přípravě bezlepkových sušenek, nadýchaných lívanců, vláčných koláčů či bublaniny s ovocem. Sáhnout po ní můžete i při pečení domácího chleba.

Co udělat z teffové mouky?

Teff se řadí mezi jednu z prvních domestikovaných rostlin vůbec. Jeho zrna jsou sice nejmenší ze všech obilovin na světě, skrývají v sobě však více živin než běžné obilné plodiny. Jeho pravidelná konzumace má pozitivní vliv na zdraví kardiovaskulárního systému, zubů a kostí. V Etiopii z teffové mouky připravují tradiční chléb injera, využijete ji však i při přípravě různých koláčů, muffinů s ovocem nebo lahodného pudinku

Zkuste si připravit hrníčkový perník podle následujícího videa. Půl hrnku hladké mouky v receptu zaměňte za mouku teffovou. Teff perníku dodá jemnou oříškovou příchuť a zvýší jeho nutriční hodnotu. Napište nám do komentářů, jak se vám perník povedl.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář