Crème brûlée připomíná vanilkový pudink s karamelovou krustou na povrchu
Crème brûlée je lehký francouzský dezert, který obsahuje tzv. custard - krém ze smetany, cukru a žloutků. Pro Crème brûlée je typická karamelová krusta na povrchu, která se vytvoří opálením krupicového cukru.
Crème brûlée je dezert na způsob pudinku a podobně také chutná. Původní pudink se připravoval ze žloutků, mléka a cukru do té doby, než jsme ho začali připravovat ze sáčku. Francouzský krém je vylepšený karamelovou krustou, která v ústech příjemně křupe.
Mohlo by vás zajímat
Základní ingredience na Crème brûlée
Recept je pro 2–4 osoby - podle toho volíme počet mističek:
- 500 ml 33% smetany
- 4 žloutky
- 50 g cukru
- 1 lžíce likéru (Amaretto)
- vanilka
- cukr na posypání
Jak se připravuje Crème brûlée
Smetanu s vanilkou nebo s vanilkovým luskem a cukrem zahřejeme téměř k varu. Mezitím rozmícháme v misce žloutky - ale pozor, nešleháme je. Žloutky přidáme do odstavené smetany, směs promícháme, dochutíme likérem a přecedíme přes sítko, abychom odstranili lusk a vaječné žmolky. Připravenou směs nalijeme do zapékacích mističek a ty postavíme do pekáče, na jehož dno nalijeme asi do 3/4 výšky mističek horkou vodu. Pekáč vložíme do trouby a pečeme na 120 °C asi 30–40 minut. Celou dobu Crème brûlée hlídáme, aby se nepřipálilo.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Mističky s krémem necháme vychladnout, posypeme je cukrem a pokapeme je destilátem. Cukr opálíme opalovací pistolí nebo zapálíme destilát a povrch krému oflambujeme. Vychlazený krém podáváme s čerstvým ovocem, šlehačkou nebo se zmrzlinou.
Komentáře