Slaný cuketový koláč "cukeťák" pečeme z mladých cuket. Aby se povedl, držíme se spolehlivého receptu
Cuketový koláč patří k nejoblíbenějším letním jídlům z cuket. Připravuje se v různých variantách a verzích, které se pečou dozlatova na plechu a podávají jako hlavní jídlo. Cukeťák můžeme upéct i pro návštěvu, určitě sklidí zasloužený úspěch.
Cukeťák nebo také cuketový koláč či sekanou připravujeme z mladých cuket, které mají ještě jemnou slupku, proto ji ani nemusíme loupat, a jemná semena, která není třeba odstraňovat. Žlutá cuketa dá pokrmu krásnou barvu, ale použijeme tu, kterou zrovna máme.
Co potřebujeme na jeden plech cukeťáku
Budeme potřebovat 1 kg nastrouhané mladé cukety. Dále si připravíme 4 nastrouhané mrkve, 4 nakrájené cibule, 4 vajíčka, vegetu, pepř, sůl, rozmačkaný česnek, 20 dkg nastrouhaného tvrdého sýru, 1 prášek do pečiva, 2 sklenky od hořčice dětské krupice, 4 lžíce polohrubé mouky a 2 dcl oleje. Kromě tohoto osvědčeného rozpisu surovin lze samozřejmě použít i různé další recepty z našeho receptáře.
K čemu se cukeťák hodí
Všechny suroviny smícháme dohromady a rozložíme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem. Cukeťák upečeme dozlatova. Ukázka postupu je ve videu. Pokrm jíme buď teplý nebo studený s bramborem či s bramborou kaší. Výborný je s pečivem. S cukeťákem podáváme čerstvou zeleninu, dobře chutná s kvašenými okurkami, kterým se říká kvašáky.
Cukeťák patří k nejoblíbenějším jídlům z cuket, díky strouhanému sýru má výbornou konzistenci. Při jeho přípravě se držíme osvědčených a spolehlivých receptů, podle některých se přidává jemně nakrájená zelená petrželka i uzenina.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře