Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukroví bez cukru? Jde to. Díky našim tipům nepřijdete o sladké Vánoce
Zdroj: Pixabay, silviarita

Mnozí z nás mají natolik pevnou vůli, že si odepřou i vánoční cukroví. To ale není nutné, máme pro vás tři skvělé tipy k přípravě zdravého cukroví, které nejvíce ocení rodiče malých dětí. Vyzkoušejte ho s námi.

Cukroví bez cukru zní opravdu nesmyslně. Ale ano, cukroví lze opravdu připravit bez cukru. Už žádné výčitky a omezování se, s našimi tipy si užijí svátky naplno i ti, kteří si z jakéhokoliv důvodu odpírají cukr. Vsaďte zkrátka na jiná sladidla.

Špaldové perníčky

Co by to bylo za Vánoce bez perníčků. Stačí se přiklonit ke zdravější variantě a nepřijdete o ně. Na tuto dobrotu je potřeba:

  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 100 g medu
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • Smíchejte sypké suroviny, poté přidejte tekuté a vypracujte pevné těsto. To nechte odpočinout v lednici do druhého dne. Poté těsto vyválejte na 5 mm silný plát a vykrajujte libovolné tvary. Potřete je rozšlehaným vejcem a pečte při 150 °C přibližně 5 minut na plechu vyloženým pečicím papírem. 

Kokosky

Tyto kokosky si zamilují nejen ti, kteří mají rádi sladké, ale i ti, kteří se snaží co nejvíce vyřadit mouku ze svého jídelníčku. K jejich přípravě potřebujete:

  • 1 a ¾ hrnku strouhaného kokosu
  • ½ hrnku mandlové mouky
  • ¾ hrnku javorového sirupu
  • ¾ hrnku čekankového sirupu
  • semínka z jednoho vanilkové lusku
  • špetku soli
  • Ze všech surovin vypracujte těsto, ze kterého tvarujte malé kuličky, které poté dejte na plech vyložený pečicím papírem. V předem vyhřáté troubě na 180 °C pečte 10 minut. Hotové kokosky nechte na pečicím papíru vychladnout.

Linecké cukroví

Toto cukroví je neodmyslitelná součást pohoštění na vánoční tabuli. A my víme, jak docílit zdravější verze, ke které je potřeba:

  • 200 g mandlové mouky
  • 130 g hladké (špaldové) mouky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 120 g másla
  • 120 ml javorového sirupu
  • špetka soli
  • kůra z jednoho citronu
  • Smíchejte sypké suroviny, k nim přidejte ostatní a vypracujte těsto, které dejte nejlépe do druhého dne odpočívat do lednice. Poté těsto vyválejte za pomoci pečicích papírů, vykrajujte vámi zvolené tvary a ty skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 4-6 minut při 180 °C do zrůžovění – cukroví je potřeba hlídat. Po úplném vychladnutí můžete slepovat oblíbenou marmeládou.

Vybrali jste si z našich tipů? Napište nám vaše zkušenosti s přípravou cukroví bez cukru do komentáře, těšíme se.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Já med nahrazuju ječmenným sladem , který kupuju ve Zdravé výživě. :-K

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky