Cukroví bez cukru? Jde to. Díky našim tipům nepřijdete o sladké Vánoce
Mnozí z nás mají natolik pevnou vůli, že si odepřou i vánoční cukroví. To ale není nutné, máme pro vás tři skvělé tipy k přípravě zdravého cukroví, které nejvíce ocení rodiče malých dětí. Vyzkoušejte ho s námi.
Cukroví bez cukru zní opravdu nesmyslně. Ale ano, cukroví lze opravdu připravit bez cukru. Už žádné výčitky a omezování se, s našimi tipy si užijí svátky naplno i ti, kteří si z jakéhokoliv důvodu odpírají cukr. Vsaďte zkrátka na jiná sladidla.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Špaldové perníčky
Co by to bylo za Vánoce bez perníčků. Stačí se přiklonit ke zdravější variantě a nepřijdete o ně. Na tuto dobrotu je potřeba:
- 300 g hladké špaldové mouky
- 3 lžičky perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
- 100 g medu
- 60 g másla
- 2 vejce
- Smíchejte sypké suroviny, poté přidejte tekuté a vypracujte pevné těsto. To nechte odpočinout v lednici do druhého dne. Poté těsto vyválejte na 5 mm silný plát a vykrajujte libovolné tvary. Potřete je rozšlehaným vejcem a pečte při 150 °C přibližně 5 minut na plechu vyloženým pečicím papírem.
Kokosky
Tyto kokosky si zamilují nejen ti, kteří mají rádi sladké, ale i ti, kteří se snaží co nejvíce vyřadit mouku ze svého jídelníčku. K jejich přípravě potřebujete:
- 1 a ¾ hrnku strouhaného kokosu
- ½ hrnku mandlové mouky
- ¾ hrnku javorového sirupu
- ¾ hrnku čekankového sirupu
- semínka z jednoho vanilkové lusku
- špetku soli
- Ze všech surovin vypracujte těsto, ze kterého tvarujte malé kuličky, které poté dejte na plech vyložený pečicím papírem. V předem vyhřáté troubě na 180 °C pečte 10 minut. Hotové kokosky nechte na pečicím papíru vychladnout.
Linecké cukroví
Toto cukroví je neodmyslitelná součást pohoštění na vánoční tabuli. A my víme, jak docílit zdravější verze, ke které je potřeba:
- 200 g mandlové mouky
- 130 g hladké (špaldové) mouky
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 120 g másla
- 120 ml javorového sirupu
- špetka soli
- kůra z jednoho citronu
- Smíchejte sypké suroviny, k nim přidejte ostatní a vypracujte těsto, které dejte nejlépe do druhého dne odpočívat do lednice. Poté těsto vyválejte za pomoci pečicích papírů, vykrajujte vámi zvolené tvary a ty skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 4-6 minut při 180 °C do zrůžovění – cukroví je potřeba hlídat. Po úplném vychladnutí můžete slepovat oblíbenou marmeládou.
Mohlo by vás zajímat
Vybrali jste si z našich tipů? Napište nám vaše zkušenosti s přípravou cukroví bez cukru do komentáře, těšíme se.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Existuje jednoduché, nepečené a zároveň chutné cukroví? Určitě ano! Vyzkoušejte s námi raw cukroví bez přidaného cukru
Manuál pečení cukroví: Jak používat pečicí papír, na kolik rozžhavit troubu a co s plechem?
Jak správně vyložit plech pečicím papírem? Poradíme vám jednoduchý postup
DIA burizonové kostky
zizala
Hodnocení receptu je 3,0 (2×)