Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nestíháte péct? Nezoufejte, přinášíme tipy na cukroví na poslední chvíli
Zdroj: Unsplash: Paulina Kaminska

Vánoce bez cukroví si málokdo dokáže představit. Pečeme ho již od konce listopadu a poté ho bedlivě střežíme před ostatními členy rodiny, abychom měli u vánočního stromečku co zobat. Některé druhy cukroví je však možné připravit až na poslední chvíli.

Během prvního adventního týdne se doporučují péct perníčky a linecké, ve druhém pusinky a marokánky, v průběhu třetího nepečené cukroví a v posledním týdnu před Vánocemi se cukroví už jen zdobí a promazává. Štědrý den už je skoro za dveřmi a vy pořád nemáte napečeno? Nevadí, máme pro vás několik tipů na bleskové vánoční cukroví.

Nepečené cukroví

Nepečené cukroví je ideální k přípravě na poslední chvíli, a to nejen z toho důvodu, že nemusí dlouhé dny odpočívat v chladu, ale protože je také rychle hotové. Nejčastěji se připravuje ve tvaru kuliček, připravit ale můžete i jiné tvary nepečeného cukroví - například roládu.

Čokoládový salám

Čokoládový salám je tradiční italská sladkost, která se připravuje zejména v období Vánoc. Hlavní surovinou je samozřejmě kvalitní čokoláda, dále se do salámu přidávají sušenky, oříšky a podle chuti i sušené či kandované ovoce.

Perníčky hned měkké

Perníčky se řadí k nejoblíbenějšímu cukroví, proto by ve vašem repertoáru neměly chybět. Ty klasické se pečou mezi prvními druhy již začátkem prosince, aby se uležely a změkly. Pokud jste to ale nestihli, nevadí - upečte je podle některého z receptů, kde je poměr surovin nastaven tak, aby byly ihned po upečení měkké.

Pralinky

Čokoládové pralinky jsou dalším cukrovím, které můžete klidně připravit i den před Štědrým dnem. Pralinky jsou ale nejchutnější, pokud se čokoláda nejprve temperuje. Příprava je lehce složitější, ale pokud tento krok nepřeskočíte, bude čokoláda krásně hladká, lesklá a křupavá.

Sušenky

Sušenky se možná neřadí k tradičnímu vánočnímu cukroví, to ale neznamená, že je nemůžete připravit. Výborné jsou jak máslové, tak i ty zdravější z ovesných vloček. Zapracovat do nich můžete různé druhy oříšků a kandované či sušené ovoce.

Bleskově rychlé cukroví připravíte také z nutelly vyšlehané s máslem, kterou nastříkáte na dětské piškoty a po krátkém odležení v mrazničce namočíte do rozpuštěné čokolády. Následující videorecept vám ukáže, jak na nugetové špičky:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky