Desatero rad na téma jidáše: Co patří do těsta, jak jidáše tvarovat a péct, čím je potírat

Chutné jidáše jsou tradičním obřadním pečivem, které se peklo tak, aby se mohlo podávat na Zelený čtvrtek, nejlépe brzy ráno ještě před východem slunce. Sladké pečivo se připravuje z kynutého těsta a chutí připomíná vánočku nebo mazanec. Povrch jidášů se potírá hned po upečení medem, proto je mírně lepkavý.
- Kdy upéct jidáše
- Jaké suroviny potřebujeme na jidáše
- Jak se připravuje těsto na jidáše
- Jak dlouho by mělo těsto kynout
- Jaký tvar mají velikonoční jidáše, jak se tvarují
- Čím se potírají jidáše
- Jak se pečou velikonoční jidáše
- Jak velikonoční jidáše ozdobit
- Jak poznat, kdy jsou jidáše hotové
- Jak skladovat velikonoční jidáše
1
Kdy upéct jidáše
Jidáše se podle tradice pečou před Zeleným čtvrtkem a připomínají události, které předcházely ukřižování Ježíše, tzn. zradu Jidáše, jednoho z Ježíšových učedníků. Jidáš se pak v zoufalství oběsil na provaze, když viděl, co způsobil. Právě s tímto činem souvisí tvar jidášů, které vypadají jako stočené provazy. A pokud se chceme držet tradice, dáme si jidáše k časné snídani na Zelený čtvrtek.
2
Jaké suroviny potřebujeme na jidáše
Jidáše pečeme ze sladkého kynutého těsta, podobného těstům na vánočky nebo mazance. Těsto je tučnější a po upečení příjemně chutná. Do těsta si nachystáme kvásek z droždí, vlažného mléka, mouky a trošky cukru. Dále budeme potřebovat mouku, tuk (změklé máslo), mléko (podle některých receptů smetanu nebo vodu), cukr, strouhanou citronovou kůru a vejce. Na potření hotových jidášů si připravíme med.
3
Jak se připravuje těsto na jidáše
Zvlášť si necháme vzejít kvásek a teprve po vzejití ho přidáme k ostatním surovinám. Připravíme obvyklým způsobem tučnější kynuté těsto, které je potřeba velmi dobře propracovat, aby získalo hladkost, pružnost a tvárnost. Práci nám výrazně usnadní domácí pekárna (program Těsto) nebo elektrický robot.
4
Jak dlouho by mělo těsto kynout
Správné kynutí má svá pravidla, která se vyplatí dodržovat:
- Suroviny na těsto by měly mít pokojovou teplotu, a tekutina, kterou přidáváme do těsta, by měla být vlahá (ne však horká).
- Do tohoto těsta (tučnějšího) se vyplatí připravit kvásek a počkat na vzejití, jinak by kynutí trvalo déle.
- Vypracované těsto poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou, aby neosychalo.
- V teplém prostředí probíhá kynutí rychleji.
- Těsto by mělo kynout dostatečně dlouho (přibližně hodinu, někdy i déle), aby svůj objem přibližně zdvojnásobilo.
- Po vytvarování jidášů necháme kousky před pečením znovu dokynout.
5
Jaký tvar mají velikonoční jidáše, jak se tvarují
Vhodné tvary pečiva: Jidáše mívají tvar stočeného provazu, z kynutého těsta vytváříme různé pletence, pletýnky a další zajímavé tvary. Symbolický tvar provazu připomíná smrt, jakou zemřel Jidáš, který zradil Ježíše. Z pěkně tvárného těsta můžeme modelovat i další motivy, často s jarní tematikou. Mohou to být jednoduché tvary zvířátek (holubičky, ptáčci, zajíčci, kuřátka, housenky, šneci), ale i miminka, uzlíčky nebo copánky.
Postup tvarování jidášů: Při tvarování jednotlivých kousků si nejprve vykynuté těsto rozdělíme na malé bulky, každá z nich by měla asi pět minut odpočívat, než z ní budeme tvarovat jidáše. Po chvilce každou bulku rozválíme na tenký váleček (dlouhý asi 20–25 cm a tenký asi jako malíček) a ten stočíme podle svého přání. S těstem se dobře pracuje a tvary po chvíli pěkně nabydou.
6
Čím se potírají jidáše
Vytvarované jidáše necháme na plechu s pečicím papírem ještě dokynout a před pečením je potřeme rozšlehaným vajíčkem (s troškou vody). Ještě horké pečivo, hned po vytažení z trouby, můžeme potřít rozehřátým medem. Jidáše pak budou mírně lepkavé. Čím dříve po vytažení je potřeme, tím budou lepit méně. Nebo je můžeme nechat vychladnout a jíst jen namazané máslem a medem nebo marmeládou. Chutné jsou i "jen tak", bez namazání.
7
Jak se pečou velikonoční jidáše
Plechy s pečivem vkládáme do předem vyhřáté trouby. Jedná se o malé kousky kynutého pečiva, které se poměrně rychle a dobře propečou. Na jejich upečení potřebujeme cca 15–18 minut při teplotě 170–190 °C (v horkovzdušné troubě). Při pečení jidášů se řídíme pokyny z konkrétního receptu.
8
Jak velikonoční jidáše ozdobit
Jidáše zdobíme nejen pěkným vytvarováním a potřením (viz rada č. 5), ale důležitý je i způsob jejich podávání. Toto pečivo může být krásnou součástí velikonočního svátečního stolu, drobné jednoduché tvary (např. pletence, uzlíky, zvířátka) pěkně vybarveného pečiva působí velmi dekorativně a lákají k ochutnání.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
9
Jak poznat, kdy jsou jidáše hotové
Na upečení jidášů potřebujeme cca 15–18 minut při teplotě 170–190 °C. Pečivo je drobné, proto se rychle propeče. Upečením získá pevnost, na povrchu zezlátne, zespodu ztratí vlhkost a mírně se vybarví. Pokud si nejsme jistí, jeden kousek na zkoušku rozlomíme.
10
Jak skladovat velikonoční jidáše
Jidáše vydrží vláčné a chutné, když je nenecháme osychat, ale přikryjeme utěrkou nebo v hrnci pokličkou, případně pokud je vložíme do sáčku. A když je potřebujeme uchovat déle, nejjednodušším způsobem je zmražení. Po vyjmutí z mrazničky budou skoro jako čerstvě upečené.
Na závěr pro vás máme video-návod, který názorně předvede celý postup - jak připravit těsto na jidáše, vytvarovat je a upéct:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře