Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové placky, lokálně nazývané také vopelky, lokše, patenty, přesňáky, bramboráky, cmunda, krompeláky, jsou kulaté placky různých velikostí, jejichž základní složkou jsou brambory zpracované rozdílnými způsoby.

Naši předkové měli brambory ve svém jídelníčku každý den - sloužily jako hlavní jídlo za dlouhých zimních měsíců. Jedním z pokrmů z brambor byly placky na různé způsoby, které se připravovaly pečením na rozpálené plotně. 

 

1

Co jsou bramborové placky?

Bramborové placky jsou směsí surovin, jejichž základní složkou jsou nastrouhané, rozmixované nebo rozmačkané syrové i vařené brambory. Spolu s dalšími ingrediencemi zpracujeme těsto do husté nebo řidší konzistence, kterou tvarujeme do plochých placek a posléze tepelně upravujeme.

2

Co je hlavní složkou v bramborových plackách

Brambory jsou základem bramborových placek. Používají se strouhané brambory syrové, vařené ve slupce nebo zbylé od oběda. Bramborová kaše nebo škubánkové těsto jsou též velice oblíbenou surovinou. Podle druhu syrových nebo tepelně upravených brambor a přísad pak připravujeme konkrétní druh placek.

3

Jaká mouka se dává do bramborových placek

Nejčastěji se používá hrubá mouka nebo krupice, které zajistí nadýchanost a křupavost placek. Polohrubá a hladká mouka (nebo jejich směs) se využívají při přípravě co nejtenčích placek, které se plní nádivkami. Oblíbená je mouka špaldová pro zdravější stravování. 

4

Jak se dělají bramborové placky

Smícháme strouhané brambory, mouku, vejce, sůl a potřebné koření, přidáme ingredience, které máme rádi a zpracujeme do těsta, které hned tvarujeme. Je známo, že bramborové těsto stáním řidne, proto ho zpracujeme až těsně před smažením nebo pečením.

5

Jak se tvarují bramborové placky

Placka má převážně plochý kulatý nebo oválný tvar. Tvarujeme ji vytvořením kuličky,, kterou rozmáčkneme nebo rozválíme. Placky můžeme vykrajovat kulatým tvořítkem nebo skleničkou z plátu rozváleného těsta. Řídké těsto nanášíme do tuku pomocí lžíce a roztáhneme do potřebného tvaru.

6

Jak se pečou bramborové placky

Naši předkové opékali placky nasucho na plotně. V našich podmínkách to není možné, proto je připravujeme na nepřilnavé pánvi buď nasucho nebo smažením na oleji nebo na sádle. Placky se dají péct i na plechu v troubě po více kusech, což je jednodušší a zdravější varianta přípravy.

7

Co se přidává do bramborových placek

Klasické placky se obejdou bez dochucovadel - ale kdo má rád, může přidat různé přísady, které chuť placek vylepší. Používáme hrášek, zeleninu, kysané zelí, houby, sýr, slaninu, bylinky, maso nebo škvarky. Do sladkých placek dáváme povidla nebo tvaroh, mák a cukr.

8

Jaké jsou druhy bramborových placek 

Ze syrových strouhaných brambor připravujeme klasické bramboráky. Z vařených brambor jsou to různé druhy placek podle použité mouky. Na přílohu se připravují kynuté bramborové lívance nebo tenké lokše, které se podávají na slano k pečené drůbeži nebo na sladko jako obdoba palačinek.

9

Bramborové placky na sladko

K bramborovému těstu se nejvíce hodí tvaroh, švestková povidla a mák. Lokše s povidly, mákem a posypané cukrem patřily ke staročeským dezertům. Bramborové vdolečky se připravují stejně jako ty z kynutého těsta, jen jsou nižší a připomínají právě placky. Místo povidel můžeme použít marmeládu.

10

Jak skladovat bramborové placky

Pokud nějaké placky zbydou, uchováme je v uzavřené dóze nebo zabalené v alobalu či v potravinářské fólii. Placky totiž rychle vysychají a studené jsou tuhé a suché. Můžeme je zavakuovat i zamrazit. Teplé placky získáme ohřátím v mikrovlnné nebo horkovzdušné troubě, případně novým opečením nasucho na pánvi.

Neumíte si představit placky, pečené v troubě? Náš videorecept vám ukáže, že to možné je:

 

Komentáře

Další tipy a triky